Trump mijenja zakon o zdravstvu: Svi će biti osigurani

Anadolija
Trump mijenja zakon o zdravstvu: Svi će biti osigurani
Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da će njegovim planom o izmjeni zakona o zdravstvenom osiguranju biti osigurani svi američki državljani.

"Imat ćemo zdravstveno osiguranje za sve. Bilo je neke filozofije u pojedinim krugovaima da ako ne možete platiti osiguranje, nećete ga ni dobiti. To se sa nama neće dogoditi", rekao je Trump u izjavi za Washington Post, ali je odbio iznositi bilo kakve detalje. 

Ukidanje postojećeg zakona o zdravstvenoj zaštiti, zvanog Obamacare, najvažniji je prioritet novoizabranog predsjednika SAD-a. Republikanci, koji sada kontroliraju oba doma Kongresa najavili su ukidanje Zakon o dostupnom zdravstvenom osiguranju, za koji Trump kaže da "ne funkcionira, a nije ni dostupan".

Potpuno ukidanje, bez neposredne zamjene ostavit će bez zdravstvenog osiguranje milione Amerikanaca. Bijela kuća tvrdi da je Obaminim zakonom zdravstveno osiguranje dobilo 20 miliona Amerikanaca koji ga nisu imali. 

Trump je izjavio kako očekuje da će Kongres o tom pitanju raspravljati u narednim sedmicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije