Trump javno priznao poraz: Naše putovanje tek počinje

5
Radiosarajevo.ba
Trump javno priznao poraz: Naše putovanje tek počinje
Print Screen / Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump oglasio se prvi put javno nakon što je Kongres potvrdio pobjedu na izborima Joea Bidena, ali i nereda koje su tom prilikom izazvale njegove pristalice.

Trump je rekao da sada svoju pažnju okreće glatkom i urednom prijenosu vlasti.

"Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija bit će inaugurirana 20. januara. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje", rekao je Trump u video poruci objavljenoj na Twitteru dan nakon što su njegovi pristalice upali u Kapitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su izgrednici "oskvrnuli sjedište američke demokratije". 

Oni koji su počinili nasilje, ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će, potcrtao je on. 

"Služiti vam kao predsjednik bila mi je najveća čast u životu. A svim svojim divnim pristalicama poručujem: znam da ste razočarani, ali želim da znate da naše nevjerojatno putovanje tek počinje", rekao je dosadašnji predsjednik SAD. 

Trumpova izjava uslijedila je nakon poziva vodećih demokrata, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i vođe demokrata u Senatu Chucka Schumera potpredsjedniku Mikeu Penceu i Trumpovom kabinetu da primijene 25. amandman kojim bi se predsjednik odmah uklonio s dužnosti. 

Ne dogodi li se to, Pelosi je najavila da će najvjerojatnije sazvati Zastupnički dom kako bi pokrenuo postupak opoziva predsjednika zbog njegove uloge u neredima u srijedu, u kojima je poginulo pet osoba, među kojima i kapitolski policajac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije