Traži se hitna Trumpova smjena: "Izgubio je vezu sa stvarnošću"

3
Radiosarajevo.ba, Hina
Traži se hitna Trumpova smjena: "Izgubio je vezu sa stvarnošću"
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Čelnik demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer je pozvao potpredsjednika Mikea Pencea da na temelju 25. amandmana američkog ustava odmah s položaja smjeni predsjednika Donalda Trumpa i napomenuo da bi, ako on to ne učini, predsjednikovu smjenu trebao pokrenuti Kongres.

"Ono što se jučer dogodilo u Kapitolu SAD-a bio je ustanak protiv Sjedinjenih Država potaknut od predsjednika", napisao je Schumer. "Ovaj predsjednik ne bi više smio biti na dužnosti".

"Ako potpredsjednik i vlada odbiju reagirati Kongres bi se trebao sastati kako bi izglasao opoziv predsjednika", dodao je.

Ovo je podržala i čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi koja je je rekla da će, ako Pence ne djeluje, razmotriti opoziv da bi ga smijenili s dužnosti. 

Zastupnica Ilhan Omar pripremila je i zvaničnu inicijativu za njegov opoziv.

Trump se suočava sa sve brojnijim zahtjevima da ga se skloni s predsjedničkog položaja a, dan nakon što je rulja potaknuta njegovim neutemeljenim tvrdnjama o izbornim prijevarama, provalila u Kongres, napušta ga i dio njegovih suradnika i administracije.

Po 25. amandmanu ustava članovi vlade mogu smijeniti predsjednika ako utvrde da nije sposoban obavljati dužnost a, po izvoru upoznatom sa situacijom, članovi Trumpove administracije su raspravljali o toj mogućnosti. Na takav korak pozvali su najmanje jedan republikanac i 19 demokrata u Zastupničkom domu.

"Sve ukazuje da je predsjednik izgubio vezu sa stvarnošću, a ne samo sa svojom dužnošću pa i prisegom", rekao je republikanski zastupnik Adam Kinzinger u snimci objavljenoj na Twitteru.

Demokratska senatorica Amy Klobuchar rekla je da članovi Trumpove administracije trebaju biti spremni djelovati jer bi Trump mogao izazvati još kaosa u 13 dana do inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena koliko će još ostati na dužnosti.

"Ako se ovo nastavi oni to trebaju biti spremni učiniti jer ne možete imati predsjednika koji, u biti, vodi ustanak protiv naše vlastite vlade", rekla je Klobuchar za televiziju CBS.

Izvor agencije Reuters upoznat sa situacijom ocijenio je da nastojanje da se aktivira 25. članak ustava vjerojatno neće uspjeti jer većina republikanaca u Kongresu nije pokazala spremnost da izvrše pritisak na administraciju da to učini. U međuvremenu sve više dužnosnika Bijele kuće najavljuje ostavke, uključujući izaslanika za Sjevernu Irsku Micka Mulvaneya, bivšeg predstojnika Trumpovog ureda, i glavnog savjetnika za odnose s Rusijom Ryana Tullyja.

Američki Kongres, koji je u srijedu navečer zbog upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na nekoliko sati prekinuo brojanje glasova izbornog kolegija, u četvrtak ujutro odbacio je prigovore na pobjedu demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima održanim u novembru. Biden je osvojio 306 glasova izbornog kolegija prema 232 koliko je osvojio Trump.

Dio demokratskih zastupnika, ali i republikanaca, izravno je za nasilje i upad u Kongres Trumpovih pristaša okrivio Trumpa i njegovo odbijanje da prizna rezultate izbora. Trump je u govoru svojim pristašama u Washingtonu nekoliko sati prije početka sjednice Kongresa poručio da izvrše pritisak na svoje zastupnik

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije