Trump i ja se slažemo o bliskoistočnim pitanjima: Uskoro jači savez

Fena
Trump i ja se slažemo o bliskoistočnim pitanjima: Uskoro jači savez
Times of Israel / Trump i Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je pred odlazak u Washington izjavio da on i američki predsjednik Donald Trump dijele stajališta o pitanjima u vezi s Bliskim istokom, izvještava kineska novinska agencija Xinhua.

"Savez između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država je uvijek bio veoma snažan i uskoro će postati još snažniji", rekao je Netanyahu novinarima pred polazak u četverodnevnu posjetu u Washington.

"Predsjednik Trump i ja se slažemo po pitanju eliminiranja prijetnji u regionu, ali i po pitanju mogućnosti, te ćemo razgovarati i o jednom i o drugom, kao i o nadogradnji odnosa između Izraela i SAD-a", rekao je izraelski premijer.

Netanyahuov plan posjete uključuje sastanke s Trumpom, potpredsjednikom Mikeom Penceom, državnim sekretarom Rexom Tillersonom, te republikanskim i demokratskim čelnicima u Zastupničkom domu i Senatu.

U susret ovoj posjeti, tvrdolinijaški koalicijski partneri su izvršili pritisak na Netanyahua da odbaci rješenje o dvije države, koje SAD podržavaju kao jedino rješenje za izraelsko-palestinski konflikt.

"Izrael mora jasno i glasno reći 'ne' palestinskoj državi, 'da' proširenom, ujedinjenom Jeruzalemu pod izraelskim suverenitetom", rekao je Yisrael Katz, ministar transporta i član vladajuće stranke Likud.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije