Trude se, ali ne mogu dostići BiH: Za 30 godina ostali bez 20 miliona stanovnika

0
Radiosarajevo.ba
Trude se, ali ne mogu dostići BiH: Za 30 godina ostali bez 20 miliona stanovnika
Foto: Eureporter / Kijev

Bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov je rekao da se ova zemlja suočava s nezapamćenim egzodusom stanovništva. Azarov je objasnio da je za 30 godina nezavisnosti broj stanovnika Ukrajine sa 52 miliona spao na 32 miliona.

"U državi je ostalo 37 miliona stanovnika Ukrajine. Ako ne uzmete u obzir Donbas i Krim, koji su van kontrole vlasti u Kijevu, onda ostaju 32 miliona. Gdje je otišlo još 20 miliona građana tokom 30 godina neovisnosti države? Svake godine gubimo grad veličine Poltave", rekao je Azarov, uz napomenu da Poltava broji oko 300.000 stanovnika.

Azarov je objasnio da je oko 10 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju da bi zaradilo novac u inostranstvu. U isto vrijeme, fizički pad stanovništva Ukrajine je 300 hiljada ljudi svake godine.

Bivši šef vlade u Kijevu dodao je da se Ukrajinci uglavnom sele u Rusiju, zemlje EU i Sjedinjene Američke Države.

Neminovno se nameće poređenje s BiH i, ma koliko to paradoksalno zvučalo, Ukrajina je u boljoj poziciji od naše zemlje! Naime, samo od 2013. godine iz BiH se iselilo više od pola miliona ljudi.

Podaci za prošlu godinu govore da je našu zemlju napustilo 60.000 ljudi, što je, u odnosu na broj stanovnika (10 puta manju populaciju), dvostruko viši nivo iseljavanja nego u slučaju Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije