BiH napustila polovina stanovništva, od toga 55 posto visokokvalifikovanih

Radiosarajevo.ba
BiH napustila polovina stanovništva, od toga 55 posto visokokvalifikovanih
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke, Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovina stanovništva, tačnije 49,5 posto.

Ovo BiH dovodi na sami vrh neslavne tabele, jer skoro polovina građana rođenih u BiH sada živi izvan nje, pokazuje izvještaj pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i centralnoj Aziji."

Podaci Svjetske banke pokazuju da je na drugom mjestu u Evropi Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom mjestu, jer četvrtina Makedonaca sada živi izvan nje. Srbije nema na listi.

Izvještaj - undefinedFoto: Svjetska banka / Izvještaj

Kao poseban problem se navodi odlazak visokokvalifikovanih radnika, te da visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH. 

Navode da razni faktori utiču na odliv mozgova, a pored viših primanja tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice, te bolji životni i radni uslovi.

U izvještaju stoji da je odliv mozgova često simptom, a ne uzrok loše ekonomije države, te da dugotrajna emigracija visokobrazovanih radnika ostavlja dugotrajne negativne posljedice na države koje napuštaju, prenosi Srpskainfo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije