Tropska oluja na Filipinima odnijela najmanje 75 života

Anadolija
Tropska oluja na Filipinima odnijela najmanje 75 života
U tropskoj oluji koja je uzrokovala brojne poplave i pokrenula klizišta na jugu Filipina u petak je smrtno stradalo najmanje 75, a 58 osoba vodi se kao nestalo.

Gradonačelnik provincije u Zamboanga del Norte Bong Edding u telefonskoj izjavi za AP rekao je da je u toku potraga za više od 30 nestalih u selu Anungan. U tom selu dosad je pronađeno pet tijela.  

"Voda koja se spustila s planina brzo je poplavila ljude i kuće", rekao je Edding i dodao kako je tužno da se ovo desilo dan uoči Božića, ali da su to stvari koje su "izvan naše kontrole". 

On je za nastalu situaciju okrivio godine bespravne sječe stabala u blizini Anungana, najavivši kako će u narednom periodu poduzeti mjere kako bi se nelegalna sječa šuma zaustavila.  

Najmanje 48 osoba je poginulo u teško dostupnoj provinciji Lanao del Norte, gdje je voda koja se slila s planina takošer poplavila nekoliko kuća, a slično je bilo u Lanao del Suru, javila je policija. 

Tropska oluja Tembin, sa vjetrom od oko 80 kilometara na sat, prema prognozama, kretat će se iz južnih Filipina ka Južnom kineskom moru, u blizini obale Vijetnama. 

Svake godine oko 20 tajfuna i oluja pogodi Filipine, što ovaj arhipelag koji leži na Pacifičkom tajfunskom pojasu čini jednom od katastrofama napodložnijom zemljom u svijetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije