Shoygu: Vojni budžet Rusije 46 milijardi dolara, a SAD 700 milijardi

Radiosarajevo.ba
Shoygu: Vojni budžet Rusije 46 milijardi dolara, a SAD 700 milijardi
Vojni budžet Rusije za 2018. godinu iznosit će 46 milijardi dolara, saopćio je ministar odbrane Rusije Sergey Shoygu, ukazavši da je vojni budžet Rusije znatno manji od budžeta pojedinih zemalja Zapada.

"Budžet Pentagona za sljedeću godinu iznosit će 700 milijardi dolara. Budžet Velike Britanije bit će oko 60 milijardi dolara, a Francuske i Njemačke oko 40 milijardi. Komentar nije potreban", rekao je Shoygu na završnom godišnjem kolegijumu čelnika Ministarstva odbrane, kojem je prisustvovao i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Šojgu je rekao da je ruska vojska moderna, pokretna, kompaktna i spremna za borbu.

"Međutim, ne pokazujemo mišiće i nemamo namjeru ni sa kim da se sukobimo. U isto vrijeme, ne preporučujemo ikome da testira naše odbrambene sposobnosti", rekao je Shoygu, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je broj vojnika NATO alijanse duž zapadne ruske granice porastao četiri puta od 2012. godine.

"Broj NATO vojnika na zapadnoj granici Rusije učetvorostručio se od 2102. godine. Četiri bataljona taktičkih grupa postavljena su u baltički region i Poljsku, a oklopna brigada američke vojske postavljena je u Poljsku i Rumuniju. Broj vojnika alijanse porastao je sa 10.000 na 40.000", naglasio je Shoygu na završnom kolegijumu.

Upozorio je da su raketni odbrambeni sistemi SAD dovedeni u stanje pripravnosti, a elementi odbrambenih sistema postavljeni su u Japan i Južnu Koreju.

Shoygu je dodao da je Rusija uspješno završila potpuno naoružavanje tri raketna puka interkontinentalnim balističkim raketama "Yars" u toku 2017. godine.

Divizioni su dobili rakete RS-24 (Yars) za mobilne lansirne platforme i silose.

Jars je raketni sistem izveden iz interkontinentalne balističke rakete Topol-M. Nosi više nuklearnih bojevih glava snage oko 550 kilotona.

Osvrnuvši se na Siriju, Shoygu je rekao da je više od 48.000 ruskih vojnika steklo "neprocjenjivo iskustvo" tokom građanskog rata u toj zemlji, dodajući da je 14.000 vojnika odlikovano.

U skladu sa Putinovom odlukom, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji zadržat će u toj zemlji tri bataljona vojne policije i baze u Hmejmimu i Tartusu, dodao je Shoygu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije