Johnson rekao da je rusofil, a Zaharova da su ga nahranili, napili i poslali nazad

Radiosarajevo.ba
Johnson rekao da je rusofil, a Zaharova da su ga nahranili, napili i poslali nazad
Neobičan diplomatski jezik obilježio je posjetu britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona Moskvi.

Prva zvanična posjeta šefa britanske diplomatije Rusiji u pet godina došla je u trenutku kada su odnosi dvije zemlje daleko od idealnih – opterećmi sankcijama i međusobnim optužbama…

"Uprkos režimu sankcija, trgovina se povećava. Ruski građani sada kupuju mnogo više britanskih proizvoda, od Kettle čipsa do Bentleya", rekao je Johnson.

Johnson je izrazio divljenje prema Rusiji, istovremeno je kritizirajući što se suprotstavlja Zapadu.

"Ja sam predani rusofil, prvi ministar vanjskih poslova Velike Britanije koji se zove Boris", dodao je britanski šef diplomatije.

Njegov ruski kolega Sergej Lavrov odgovorio je na opasku da cijeli svijet ne vjeruje da se Rusija nije miješala u izbore u zašadnim zemljama.

"Johnson pod cijelim svijetom najvjerovatnije smatra zapadne zemlje, koje imaju zdrav um, ali i ostrašćen pogled na pojedine stvari", rekao je Lavrov.

Kao šlag na torti došla je izjava osebujne Marije Zaharove, glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije, koja se osvrnula na preporuku Timesa Johnsonu da ne jede i ne pije u Moskvi jer bi mogao biti otrovan.

"Iz Rusije gladan još niko nije otputovao. Nahranili smo ga, napili i poslali nazad u Veliku Britaniju", rekla je Zaharova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije