Tri najbogatija čovjeka na svijetu ove godine neće platiti porez na dohodak

1
Radiosarajevo.ba
Tri najbogatija čovjeka na svijetu ove godine neće platiti porez na dohodak
Foto: Arhiv / Elon Musk pored Tesla automobila

Nakon što se Elon Musk nedavno preselio u Teksas, sada sva trojica najbogatijih ljudi na svijetu žive u američkim državama koje ne ubiru porez na dohodak.

Početkom mjeseca, tačnije 8. decembra, objavljeno je da je Musk napustio svoj dom u Kaliforniji kako bi otišao u teksas, gdje se gradi Teslina nova tvornica.

Najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos, koji ima neto vrijednost veću od 183 milijarde dolara, živi u državi Washington.

Treći na Bloombergovom indeksu milijardera je kreator Microsofta Bill Gates, koji također ima prebivalište u državi Washington.

Teksas i država Washington dvije su od devet američkih država koje ne ubiru porez na dohodak. Ostalih sedam su Aljaska, Florida, Nevada, New Hampshire, Južna Dakota, Tennessee i Wyoming, piše Unilad.

Inače, za Muska je ova godina bila "unosna". Njegovo bogatstvo je u porastu kako Tesline dionice rastu. Prije dva dana, 18. decembra, dionice kompanije su narasle za 6 odsto, postavljajući novu najvišu razinu od 695 američkih dolara.

U proteklih 12 mjeseci svojoj je neto vrijednosti dodao više od 127 milijardi dolara. Prema mišljenju Forbesa, samo Muskova raketna kompanija SpaceX sada se procjenjuje na 46 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije