Postao najbogatiji čovjek u historiji: U SEKUNDI zaradi skoro 140 hiljada KM!

Radiosarajevo.ba
Postao najbogatiji čovjek u historiji: U SEKUNDI zaradi skoro 140 hiljada KM!
Foto: EPA-EFE / Jeff Bezos

Jeff Bezos, osnivač i izvršni direktor giganta trgovine na internetu - Amazona, postao je najbogatija osoba svih vremena, jer je u utorak dan završio s bogatstvom od 197,8 milijardi dolara (327 milijardi KM).

To je nevjerojatna svota novca i to je najviše što je Forbes ikad zabilježio tokom gotovo četiri decenije praćenja bogatstva milijardera.

Razlog za ovo pojačanje stanja Bezosovog računa je taj što je dionica Amazona u utorak bila najuspješnija kotacija na S&P 500, zabilježivši ukupni dobitak od 4,1 posto.

Kao rezultat toga, Bezos je u jednom danu povećao svoje bogatstvo za 7,2 milijarde dolara (11 milijardi KM), jer posjeduje nešto više od 11 posto tvrtke. To znači da je tog dana, u svakoj sekundi, zaradio 83.333,3 dolara, odnosno više od 137 hiljada KM.

Amazon sada ima tržišnu kapitalizaciju od 1,66 biliona dolara - a Bezos je od drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu, Billa gatesa, bogatiji za 83.8 milijardi dolara (oko 138 milijardi KM).

Na četvrtom mjestu, ispod Bezosa, Gatesa i vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga, je Elon Musk, koji je također ove sedmice imao sjajan dan.

Naime, u ponedjeljak su porasle i dionice njegove kompanije Tesla, i to za 11 posto, pa je Musk tog dana zaradio 7.8 milijardi dolara (oko 12 milijardi KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije