Tri hemikalije koje je Brian pretraživao mogu otkriti šta je uradio supruzi Ani Walshe

3
Radiosarajevo.ba
Tri hemikalije koje je Brian pretraživao mogu otkriti šta je uradio supruzi Ani Walshe
Foto: Twitter / Brian Walshe

Brian Walshe (47), optužen za ubistvo supruge Ane Walshe (39), koristio je iPod svog sina gdje je na Googleu pretraživao odgovore na pitanja u danima nakon navodnog nestanka žene.

prijetrage na Googleu navodno su se nastavile danima. Međutim, kako je rečeno na sudu, Brian je i prije navodnog nestanka supruge Ane 1. januara, pretraživao Google.

"Najbolja država za razvod za muškarca", ali, "Umjesto da se razvede, Brian Walshe je raskomadao Anu Walshe i bacio njeno tijelo". To je kucao navodno Walshe 27. decembra, prijema riječima tužioca. Iako je Anina majka u više navrata tvrdila da između njene kćerke i Briana nema nikakvih problema, kada je nedavno objavljena njihova zajednička prijepiska prijeko Vibera, javnost je saznala da su njih dvoje ipak bili u krizi.

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Ovo je koliba gdje je mala Danka nestala: Policija blokirala prilaz, rade na raščišćavanju prostora

Na kući u kojoj se sumnja da je ubijena Ana Walshe osvanule jezive poruke podrške suprugu Brianu

Na kući u kojoj se sumnja da je ubijena Ana Walshe osvanule jezive poruke podrške suprugu Brianu

Kao glavni razlog neslaganja i razmirica, Ana je u poruci majci navela djecu. Beograđanka je tada zamolila majku da dođe kod nje, a Milanka tvrdi da nikada sebi neće da oprosti zašto tada nije otišla. S obzirom na Brianovu prijetragu možemo da zaključimo da je par bio u ozbiljnoj krizi i da su čak razmišljali da se razvedu. Ukoliko je to tačno, to bi možda mogao da bude jedan od motiva ubistva.

Međutim, kada je policija saopštila šta je sve Brian prijetraživao u noći nakon što je Ana nestala mnogi su ostali u šoku. On je u početku prijetraživao koliko je vremena potrebno prije nego što tijelo počne da se osjeća i koliko je potrebno da tijelo počne da se raspada, što može da upućuje da se Brian nije odmah riješio Aninog tijela.

Zatim je nešto poslije pet sati ujutru prijetraživao kako se tijelo vezuje, koji su najbolji načini da se neko reši tijela, kao i da li mogu da se bace dijelovi tijela. Na osnovu ovih pretraga policija može da posumnja da je Brian Anu ubio u nehatu i da nije unaprijed isplanirao kako bi mogao da se riješi tijela nakon zločina, ali i da ju je nakon toga raskomadao.

Čudno ponašanje u zatvoru: 'Brian Walshe postavlja suluda pitanja i stalno nešto piše'

Čudno ponašanje u zatvoru: 'Brian Walshe postavlja suluda pitanja i stalno nešto piše'

Brian je oko pola 12 ujutru googlao i koji je najbolji način za odlaganje tijela, kao i kako očistiti krv sa drvenog poda. Ukoliko se Brian zaista vodio ovim pretragama, to bi moglo da znači da je Brian možda Anu raskomadao u podrumu, gde je policija tokom pretresa pronašla tragove krvi i krvavu testeru.

Posebnu pažnju u njegovim pretragama privukle su tri hemikalije luminol, formaldehid i amonijak. Anin muž je na Googleu, među brojnim pojmovima koji se tiču zločina i "šta radi formaldehid". Iako je mnogima ovo jedinjenje nepoznato, ljudi koji rade u mrtvačnicama ga često koriste, jer se pomoću njega balzamuje tijelo.

Formaldehid je bezbojan, zapaljiv gas jakog mirisa koji se takođe koristi za proizvodnju građevinskog materijala i proizvoda za domaćinstvo. Ovo jedinjenje mijenja tkiva na ćelijskom nivou tako da bakterije ne mogu da rastu. Moglo bi se reći da bukvalno razbija sastav ćelija i tkiva. 

Pojavila se nikad viđena fotografija Briana Walshea iz devedesetih: Šta kaže njegova bivša djevojka?

Pojavila se nikad viđena fotografija Briana Walshea iz devedesetih: Šta kaže njegova bivša djevojka?

Čemu sliži luminol?

Brian je 1. januara u 11.56 pretraživao na tabletu svog sina "Luminol za otkrivanje krvi". Luminol je hemijsko jedinjenje koje pokazuje luminiscenciju, sa plavim sjajem, kada se pomiješa sa odgovarajućim oksidacijskim agensom. Luminol je bijela do blijedo-žuta kristalna čvrsta supstanca koja je rastvorljiva u većini polarnih organskih rastvarača, ali nerastvorljiva u vodi.

Forenzičari koriste luminol da otkriju količine krvi u tragovima na mjestu zločina, jer reaguje sa željezom u hemoglobinu. Biolozi ga koriste u ćelijskim testovima za otkrivanje bakra, željeza, cijanida, kao i specifičnih proteina putem "Western blotiranja".

Kada se luminol ravnomerno rasprši po površini, tragovi aktivirajućeg oksidansa čine da luminol emituje plavi sjaj koji može da se vidi u zamračenoj prostoriji. Sjaj traje samo oko 30 sekundi, ali se može fotografski dokumentovati. Sjaj je jači u područjima na koje padne više spreja, mada je važno napomenuti da intenzitet sjaja ne ukazuje na količinu krvi ili drugog prisutnog aktivatora.

Anina majka otkrila: Evo ko preuzima brigu o troje djece Walsheovih

Anina majka otkrila: Evo ko preuzima brigu o troje djece Walsheovih

Na osnovu ovog objašnjenja možemo da pretpostavimo da je Brian bio svjestan da će policija pretraživati i prostorije u kojima je tijelo boravilo i gdje ga je potencijalno raskomadao.

Šta se dešava kada se dijelovi tijela stave u amonijak?

Među Brojnim Brianovim pretragama našta se i jedna o amonijaku. Brian se naime pitao, "šta se dešava sa dijelovima tijela koji se stave u amonijak". Iako je amonijak široko rasprostranjen i nalazi se u brojnim sredstvima za čišćenje, ovo hemijsko jedinjenje mnogi najbolje raspoznaju po neprijatnom mirisu.

Stručnjaci upozoravaju da ovim jedinjenjem treba rukovati oprezno, jer ukoliko dođe u dodir sa kožom može da dovede do ozbiljnih opekotina. Kontakt tijela sa tečnim amonijakom, takođe može da izazove i promrzline na tijelu. S obzirom na to da je Brian u radnji Home Depot kupio sredstva za čišćenje u vrijednosti od 450 dolara.

Slučaj nestale Srbijanke: DNK otkrio da ju je suprug ubio u papučama i posebnom odijelu?

Slučaj nestale Srbijanke: DNK otkrio da ju je suprug ubio u papučama i posebnom odijelu?

"Kupio je stvari za čišćenje za 450 dolara, niko ne kupuje toliko. I policija je dolazila ovde da istraži. Momak koji radi napolju vidio je nekog sa rukavicama. Policija je pronašla sve", rekao je radnik u prodavnici.

U ovoj radnji Brian je kupovao i testere, krpe, trake, ceradu, kao i posebno zaštitno odijelo. Zbog toga policija sumnja da je Brian u podrumu najvjerovatnije raskomadao tijelo, a zatim ga je možda potopio u amonijak kako bi pokušao da ga se riješi. Ukoliko je to tačno, postoji vjerovatnoća da tijelo prijelepe Ane i majke troje djece nikada neće biti pronađeno.

"Da li tijelo može da se identifikuje prijeko polomljenih zuba"

Drugog dana 2023. godine, nakon što je Brian posjetio pomenutu prodavnicu, iskoristio je tablet svog sina da bi istražio da li neko može da bude osuđen za ubistvo ukoliko nema tijela, kao i da li se tijelo može identifikovati prijeko polomljenih zuba.

Slučaj koji je zgrozio svijet: Brian šutio tokom suđenja, izgovorio je samo ove dvije riječi

Slučaj koji je zgrozio svijet: Brian šutio tokom suđenja, izgovorio je samo ove dvije riječi

Podsjetimo, evo šta je sve Brian, koristeći iPad svog sina, Googlao tih dana:

1. januar

4:55: "Koliko treba vremena da prođe prije nego što tijelo počne da smrdi?"
4:58: "Kako zaustaviti tijelo od raspadanja"
5:20: "Kako vezati tijelo"
5:47: "10 načina da se rešite mrtvog tijela ako je to baš potrebno"
6:25: "Koliko vremena treba da prođe da bi se naslijedila imovina nestale osobe"
6:34: "Da li možete da bacite delove tijela?"
9:29: "Šta radi formaldehid?"
9:34: "Koliko dugo ostaje DNK na mjestu zločina?"
09:59: "Da li može da se identifikuje osoba na osnovu ostataka tijela?"
11:34: "Rasparčavanje i najbolji načini za odlaganje tijela"
11:44 "Kako očistiti krv sa drvenog poda"
11:56: "Luminol za otkrivanje krvi"
13:08: "Šta se dešava kada dijelove tijela stavite u amonijak?"
13:21: "Da li je bolje baciti odeću sa mjesta zločina ili je oprati?"

2. januara je Googlao:

12:45: "Testera je najbolje oružje za rasparčavanje tijela"
13:10: "Možete li biti optuženi za ubistvo bez tijela?"
13:14: "Da li može da se identifikuje tijelo sa slomljenim zubima?"

3. januar:

13:02: "Šta se dešava sa dlakama na mrtvom tijelu?"
13:13: "Da li će se tijelo brže raspasti u plastičnoj kesi ili u šumi?"
13:20: "Može li soda bikarbona učiniti da tijelo dobro miriše?", tad je Brian i otišao do prodavnice da kupi sodu bikarbonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije