Tri godine nakon ubistva Khashoggija objavljene nove informacije o ubicama

1
Radiosarajevo.ba
Tri godine nakon ubistva Khashoggija objavljene nove informacije o ubicama
PrtScr / Jeziv kraj ubijenog novinara Khashoggija

Četvorica Saudijaca koji su 2018. sudjelovali u ubistvu novinara Washington Posta Jamala Khashoggija prošli su paravojnu obuku u Sjedinjenim Američkim Državama prema ugovoru koji je odobrio State Department.

Obuku je održala zaštitarska firma sa sjedištem u Arkansasu Tier 1 Group, koja je u vlasništvu privatne tvrtke Cerberus Capital Management, a bila je obrambene prirode i osmišljena kako bi zaštitila saudijske čelnike, saopćio je New York Times.

Novinar “The Washington Posta” Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine kada je išao u konzulat po dokumente potrebne za brak, a njegovi posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Turska je za ubistvo novinara okrivila saudijske vlasti.

Rijad je u početku negirao ubistvo, a potom tvrdio da su ga počinili saudijski agenti koji su djelovali na svoju ruku. Prema saudijskim vlastima to je bila “odmetnička operacija”. Za ubistvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih je pet nakon suđenja koje je trajalo godinu dana, osuđeno na smrt.

U septembru prošle godine kazne su im smanjene na po 20 godina nakon što su im Khashoggijevi sinovi oprostili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije