Izvještaj SAD otkrio krivca za ubistvo Khashoggija

2
Radiosarajevo.ba
Izvještaj SAD otkrio krivca za ubistvo Khashoggija
Foto: EPA / Jamal Khashoggi

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio je ubistvo novinara Washington Posta 2018. Jamala Khashoggija, prema deklasificiranoj procjeni ubistva, navodi se u objavi američke obavještajne agencije, piše The Guardian.

Izvještaj je potvrdio sumnju da je 35-godišnji budući kralj imao ličnu ulogu u nasilnom i smišljenom ubistvu jednog od njegovih najistaknutijih kritičara, kolumniste i bivšeg saudijskog insajdera koji je živio u emigraciji u SAD-u i koristio svoju platformu kako bi osudio prinčevo nasilje protiv neslaganja.

Očekivalo se da će objavljivanje procjene u petak biti popraćeno daljnjim akcijama administracije Joe Bidena, koje bi, kako se očekuje, otkrio State Department.

Procjena, koju je objavio Ured direktora nacionalne obavještajne službe i koja se u velikoj mjeri oslanjala na informacije koje je prikupila CIA, rekla je da su agencije procijenile da je „prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu u Turskoj za hvatanje ili ubijanje novinara Jamala Khashoggija. "

Objavljivanje verzije izvještaja obavještajnih službi dio je Bajdenove politike promjene odnosa s Rijadom nakon što su SAD godinama popuštale arapskom savezniku i velikom proizvođaču nafte uprkos kritičkim izvještajima o stanju ljudskih prava i intervenciji u jemenskom građanskom ratu. Bajden, radi na tome da izmijeni odnos s Rijadom na tradicionalne linije nakon četiri godine ugodnijih veza pod Trampom.

Novinar Jamal Khashoggi, namamljen je u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. gdje ga je tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom ubio i navodno raskomadao.

Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije