Traži se 25 godina zatvora za vođu skupine koja je učestvovala u napadu na Kapitol

0
Hina
Traži se 25 godina zatvora za vođu skupine koja je učestvovala u napadu na Kapitol
Foto: EPA / Traže strožije kazne

Američko ministarstvo pravosuđa zatražilo je u petak od saveznog sudije da osudi osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesa na 25 godina zatvora za pobunu i druge optužbe za napad na američki Kapitol 2021. koji su počinili pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Ministarstvo pravosuđa traži i kaznu od 21 godine za čelnicu Oath Keepersa Kelly Meggs, koju je porota u Washingtonu također proglasila krivom za pobunu.

Rhodes i Meggs su među 10 članova krajnje desničarskih skupina proglašenih krivima za pobunu zbog njihove uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021., koji je bio nasilni pokušaj poništavanja izborne pobjede Joea Bidena.

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Objavljena prognoza do ponedjeljka: Najavljeno sunčano vrijeme, a onda nagla promjena

Ako budu u potpunosti izrečene, preporučene kazne bile bi najduže do sada za svakoga ko je osuđen u vezi s nemirima na Kapitolu. Tužitelji su rekli da su optuženici odigrali središnju ulogu u napadu i da bi ih trebalo kazniti strožije od ostalih izgrednika jer je njihovo ponašanje usporedivo s domaćim terorizmom.

Ranije u petak Peter Schwartz, čovjek iz Pennsylvanije s dugom kriminalnom historijom, osuđen je na više od 14 godina zatvora zbog napada na Kapitol, što je najduža zatvorska kazna izrečena dosad. Trump, koji sada ponovno traži republikansku nominaciju kako bi izazvao Bidena 2024., nastavlja lažno tvrditi da je njegov poraz rezultat prevare.

Ista vašingtonska porota koja je osudila Rhodesa i Meggs oslobodila je tri druga suoptuženika - Kennetha Harrelsona, Jessicu Watkins i Thomasa Caldwella - od optužbe za pobunu. Svih petero proglašeno je krivima za ometanje službenog postupka - kongresne ovjere izbornih rezultata - s mješovitim presudama za nekoliko drugih optužbi.

Tužitelji su rekli da traže 18 godina zatvora za Watkins, 15 godina za Harrelsona i 14 godina za Caldwella. Pet osoba, uključujući policajca, umrlo je tokom ili nedugo nakon nereda, a više od 140 policajaca je povrijeđeno. Kapitol je pretrpio milionsku štetu.

Od više od 1.000 ljudi koji su do sada uhapšeni pod optužbama za nemire, više od 525 je priznalo krivicu, a više od 65 je proglašeno krivima, prema ministarstvu pravosuđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije