Tragična smrt djevojke nakon propusta u hitnoj službi: Roditelji i dalje ne vjeruje šta se dogodilo

3
Radiosarajevo.ba
Tragična smrt djevojke nakon propusta u hitnoj službi: Roditelji i dalje ne vjeruje šta se dogodilo
FOTO: Facebook / Mia Ginever

Devetnaestogodišnja Mia Ginever preminula je nakon što su joj doktori pogrešno dijagnosticirali bolest i odbili pružiti odgovarajući tretman.

Mia je preminula od smrtonosnog meningitisa, iako su joj doktori prvotno rekli da boluje od bezopasnog virusa. Incident je izazvao bijes i zabrinutost u Velikoj Britaniji.

Počelo je kao tupa bol i suho grlo, ali simptomi su brzo eskalirali u migrene, dezorijentaciju i osip po tijelu.

Početak sezone sa rekordnom posjetom: Panonska jezera puna posjetitelja

Početak sezone sa rekordnom posjetom: Panonska jezera puna posjetitelja

Tinejdžerka se vratila na hitni prijem sa svojom majkom. Za to vrijeme vrat joj se ukočio i počela je buncati. Ovi i drugi simptomi trebali su doktorima biti upozorenje za meningitis i sepsu, ispričali su njeni roditelji britanskom The Sunu.

"U jednom trenutku se okrenula prema meni i rekla: "Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem", ispričala je njena majka.

Nakon pet sati što je stigla na hitni prijem mladi je doktor proveo dijagnozu. Iako je završio temeljnu obuku, doktor je tek prolazio obuku za specijalista. Inzistirao je na tome da je Mijina bolest uzrokovana bezopasnim virusom i odbio je napraviti još krvnih pretraga ili joj dati antibiotike.

Mia Ginever
FOTO: Facebook: Mia Ginever

Umjesto toga, djevojka je dobila lijekove za bolove koji su samo zamaskirali simptome meningitisa. Daljnje pretrage naručene su tek nekoliko sati kasnije kada je ustanovljen bakterijski meningitis B.

Antibiotike je dobila punih osam sati nakon što je stigla na prijem, ali je tada već bilo prekasno. Mlada Mia je pretrpjela ozbiljno oticanje mozga i preminula je dva dana kasnije.

Bolnica je, u međuvremnu, priznala neuspjeh u dijagnostici.

"Gubitak je jednostavno pretežak", izjavio je Phil Genver, Mijin otac, za The Sun.

Roditelji Mie Ginever sada traže odgovornost za propuste u njenom liječenju. Nadaju se da će istraga istaknuti probleme u medicinskom sistemu i potaknuti poboljšanja kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije