Duboka stimulacija mozga donijela mu je novi život

1
Promotivni tekst
Duboka stimulacija mozga donijela mu je novi život
Foto: Acibadem / Liječenje u klinici Acibadem

Janni Ballta (71), albanski je advokat koji je drhtanje prstiju i ruke prvi put doživio prije 12 godina. Neurolog kojem se obratio dijagnosticirao mu je Parkinsonovu bolest. Tokom godina, bolest je postupno napredovala, te dostigla tačku u kojoj je Janniju bilo teško upravljati životom bez pomoći drugih. Njegov zet obratio se Zdravstvenoj grupaciji Acıbadem u Istanbulu, u Turskoj, u nadi da Jannijev život može postati bolji.

U ranom stadijumu Parkinsonove bolesti, Jannijevi simptomi u početku su bili ograničeni na drhtanje, tremor ruku. Međutim, s vremenom je počeo da osjeća i druge simptome, uključujući poteškoće u hodu, nesigurnost, usporene pokrete tijela, kraće korake i sve manje spretnosti u rukama. I pored svih izazova, Janni je olakšanje svojih simptoma pronašao u lijekovima, što mu je omogućilo da, u određenoj mjeri, nastavi sa svojim svakodnevnim aktivnostima. No, Parkinsonova bolest je uznapredovala a Jenni se susreo s novim problemima i simptomima poput ukočenosti mišića. Također, u pokušajima da hoda bez tuđe pomoći, borio se s epizodama smrzavanja.

Dodatno, lijekovi su izgubili na efikasnosti, osiguravajući olakšanje tegoba na samo sat vremena nakon primjene. Janni je s ovakvim simptomima izdržao gotovo tri godine.

"Poznajemo se 20 godina i živimo zajedno kao porodica. Janni mi je poput oca i svi brinemo jedni o drugima. Tokom svih ovih godina, kako su se njegovi simptomi pogoršavali, bilo mu je sve teže da rješava svoje dnevne potrebe ili da učestvuje u društvenim aktivnostima. Ova situacija nije bila teška samo za njega, već i za članove porodice koji ga kontinuirano podržavaju i brinu o njemu", objasnio je Gentian Drenova, Jannijev zet.

Jannijeva porodica saznala je za bolnicu Acıbadem u Turskoj i opcije liječenja koje su dostupne pacijentima s Parkinsonovom bolešću. Saznali su sve o operaciji duboke stimulacije mozga (DBS), tehnici koja nudi potencijal za ublažavanje simptoma povezanih s Parkinsonovom bolešću. Ohrabreni onim što su saznali, Jannijeva supruga, kći i zet odlučili su kontaktirati Acıbadem.

Ljekarima u bolnici dostavili su njegove medicinske nalaze uz video koji prikazuje njegovo drhtanje. Bio je to prvi, početni korak Jannijevog zdravstvenog putovanja u bolnici Acıbadem.

"Nakon što smo otkrili bolnicu Acıbadem i opcije hirurškog liječenja, bili smo jako uzbuđeni. Vjerovali smo da bi ova operacija mogla da ima pozitivan uticaj i vrati mladalačku energiju koju je Janni oduvijek posjedovao, prilično izgubljenu posljednjih godina", naglasio je Gentian.

Duboka stimulacija mozga, rješenje za Parkinsonovu bolest

Premda lijek za Parkinsonovu bolest i dalje ne postoji, kod nekih pacijenata moguće je poništiti simptome Parkinsonove bolesti. Hirurška DBS metoda, tehnika je koja nudi potencijal za ublažavanje simptoma povezanih s Parkinsonovom bolešću, a podrazumijeva postavljanje žičane elektrode u određeno područje mozga i stimulatora ispod ključne kosti koji elektrodi šalje električne impulse čime se omogućuje regulacija abnormalnih električnih signalnih obrazaca u mozgu. Postupak pomaže u uspostavljanju kontrole nad pokretima i povratak normalnom životu jer se drhtanje smanjuje za nekih 80 posto. Pacijentima s Parkinsonovom bolešću se značajno smanjuje ukočenost mišića, i to za 70 posto, dok se hodanje poboljšava i za 50 posto.

Povratak u život

"Janni Ballta je preko dvanaest godina patio od idiopatske Parkinsonove bolesti, osjećao ukočenost mišića, imao poteškoće s hodanjem i tremor ruku. Nakon primjene temeljne evaluacije, koju su sproveli naši stručnjaci za neurologiju, koja se sastoji od neuroloških i neuropsiholoških analiza i MRI skeniranja, utvrdili smo da je dobar kandidat za operaciju duboke stimulacije mozga koju smo na kraju i sproveli," objašnjava profesor Sabancı.

Nekoliko dana nakon operacije stimulator je aktiviran daljinskim upravljačem, koji je sličan onima koji se koriste za televizore. Nakon prilagođavanja postavki DBS-a s ciljem postizanja optimalnog simptomatskog poboljšanja, brzo je uočeno značajno olakšanje. Ukočenost mišića vidljivo je smanjena, njegova sposobnost hodanja se povećala a drhtanje ruku smanjilo. Očekuje se da će njegova sposobnost kretanja iz dana u dan biti sve bolja, a simptomi bolesti postupno se trebaju smanjivati u nadolazećim mjesecima. Janni je svima bio posebno zahvalan za brigu i podršku.

"Ovdje smo u bolnici Acıbadem skoro dvije sedmice, i sve u vezi s bolnicom i mojim ljekarima bilo je odlično. Cijenim sve što je bolničko osoblje učinilo za mene," zahvalan je Janni.

Gentian Drenova, Jannijev zet, podijelio je najnovije informacije o njegovome stanju nakon operacije, rekavši: "Jannijevo stanje je iz dana u dan sve bolje i on je sada jako dobro. Procesom smo iznimno zadovoljni. U sljedećih par dana, vraćamo se u Albaniju a ja sam uzbuđen što ću kod kuće svjedočiti reakcijama nakon što smo vidjeli koliko se Jannijevo zdravlje poboljšalo. Nevjerovatno smo sretni zbog Jannija jer će ponovno imati priliku da uživa u jednostavnim životnim radostima."

Acıbadem okuplja neurologe, neurohirurge i neuropsihologe koji su bili pioniri u liječenju Parkinsonove bolesti. Svake godine stotine pacijenata iz cijelog svijeta prijavi se Acıbademu za liječenje Parkinsonove bolesti.

https://www.acibadem.ba | bosnia@acibadem.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije