Tragali za njom 30 godina: Uhapšena Danijela, žena s liste najtraženijih kriminalaca u Europi

2
Radiosarajevo.ba
Tragali za njom 30 godina: Uhapšena Danijela, žena s liste najtraženijih kriminalaca u Europi
Foto: X.com / Daniela Klette

Uhapšena je Daniela Klette koja se između ostalog traži i zbog pokušaja ubistva. Ta osumnjičena bivša teroristica ljevičarske ekstremističke skupine 'Frakcije Crvene armije', poznate po kratici RAF, uhvaćena je u Berlinu, priopćilo je državno odvjetništvo u Verdenu u Donjoj Saskoj.

Prema informacijama novinske agencije dpa, Klette je u ponedjeljak uvečer (26. februara) uhapsila policija Donje Saske u stanu u berlinskoj četvrti Kreuzberg. Stan u sedmokatnici trenutno ispituju forenzičari.

Prije hapšenja državno odvjetništvo je objavilo potragu za 65-godišnjakinjom i zatražilo pomoć građana. Državno odvjetništvo od 2015. traga za Danielom Klette, kao i za još dvojicom bivših pripadnika RAF-a, Ernstom-Volkerom Staubom i Burkhardom Garwegom.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Vlasti optužuju Klette, Stauba i Garwega za pokušaj ubistva i niz teških pljački počinjenih između 1999. i 2016. godine u Donjoj Saskoj i Sjevernom Porajnju i Vestfaliji. Državno odvjetništvo pretpostavlja da napadi nisu bili politički motivirani, odnosno da je trojac, koji je u bijegu već više od 30 godina, pljačkama financirao život u podzemlju.

Teroristička organizacija RAF se više od dva desetljeća nasilno borila protiv navodnog 'imperijalističkog sustava' Savezne Republike Njemačke. Od 1971. do 1993. teroristi su ubili 34 osobe, među kojima su bili i ljudi iz svijeta politike, pravosuđa, ali i gospodarstva, kao što su glavni državni odvjetnik Siegfried Buback i predsjednik udruge poslodavaca Hanns Martin Schleyer. U akcijama terorističke skupine ozlijeđeno je više od 200 ljudi.

Klette, Staub i Garweg pripadaju takozvanoj „trećoj generaciji“ RAF-a. Predstavnici te generacije navodno su ubili tadašnjeg glavnog direktora Deutsche Banka Alfreda Herrhausen i obnašatelja dužnosti direktora Agencije za privatizaciju bivšeg DDR-a Detleva Karstena Rohweddera.

Posljednji napad RAF-a dogodio se u martu 1993. eksplozivnim napadom na gradilište zatvora Weiterstadt. Više od 200 kilograma eksploziva uništilo je tri smještajna objekta i upravno krilo te ustanove. Nitko na sreću nije povrijeđen, a materijalna šteta je procijenjena na 80 do 90 miliona njemačkih maraka.

U aprilu 1998. RAF je objavio da se skupina raspušta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije