Pogledajte fabriku u BiH koja će raditi za željeznicu u Njemačkoj

5
Radiosarajevo.ba
Pogledajte fabriku u BiH koja će raditi za željeznicu u Njemačkoj
Foto: Screenshot / Tvornica 'GS Rama' u Prozor-Rami

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević obišao je prije nekoliko dana novu fabriku 'GS-RAMA' sa Snježanom Köpruner, direktoricom i vlasnicom firme te saradnicima i predstavnicima kompanije Liebherr iz Bischofshofena, Helmutom Kaindlom i Hannesom Rieserom.

Izgradanja fabrike je već u završnoj fazi, a predstavnici firme “Liebherr”, za koju će se ovdje praviti dijelovi za bagere, došli su vidjeti u kojoj je to fazi. Oni su prilično zadovoljni samim radom. Malo su iznenađeni veličinom fabrike.

"Bili su kod nas u Travniku gdje su posjetili radnike iz Rame koji tamo rade na proizvodnji ovih dijelova. Sada je već više od 50 ljudi koji su već dvije godine kod nas, većina njih, a koji su se pokazali jako dobrima. Sad se nadamo da bi za jedno mjesec-dva mogli ovdje preseliti i početi raditi", navela je Köpruner.

Refik Lendo u Ahmićima: Ne želimo osuditi naše susjede-katolike, mi želimo s njima živjeti

Refik Lendo u Ahmićima: Ne želimo osuditi naše susjede-katolike, mi želimo s njima živjeti

Svi očekuju da bi strojevi trebali biti isporučeni do kraja trećeg mjeseca. Onda idu edukacije na novoj opremi.

"Mi isto nemamo iskustva s laserskim rezačem, tako da bi u puni pogon to mogli pustiti u petom, najdalje šestom mjesecu", komentirala je Köpruner.

Već sada je jasno da impozantno zdanje nove fabrike predstavlja zapadne standarde kakvi su na ovim prostorima tek u nastanku. Köpruner posebno ističe energetsku samoodrživost cijelog kompleksa.

"Ova fabrika je zamišljena kao jedna potpuno energetski neovisna fabrika. Dakle, već imamo 840 kW solara na krovu, planiramo još 1,5 MW kako bismo mogli zadovoljiti sve uvjete i standarde Evropske unije, koja je naše glavno tržište", dodala je Köpruner.

Fabrika 'GS-RAMA' će u svojim počecima prije svega raditi dijelove za firmu Liebherr, a nakon potpune realizacije isporuke narudžbi, fabrika će krenuti s radom za Knorr-Bremse i za Njemačke željeznice. Nakon toga uslijedit će drugi projekti, ovisno o radnoj snazi. fabrika bi na početku trebala biti dom za 100 radnika, a u punom kapacitetu za njih 250 do 300.

Situacija u svijetu i Evropi, ističe Köpruner, nije bajna. Problem radne snage prisutan je svugdje, ali postoje naznake o povratnicima.

"Mislim da je najljepše kući. Ovo je dobra prilika za sve one ljude koji bi se htjeli vratiti i ovdje raditi. Mislim da je većina Ramljaka koji sada rade kod nas u fabriki zadovoljnih. Plaće su relativno dobre za naše bh. uvjete ili hercegovačke, svejedno. Mislim da je ovo dobra prilika za sve ljude koji se žele vratiti, kao i za one koji žele ostati", pojašnjava Köpruner.

Köpruner ističe i mogućnost širenja u samoj Poslovnoj zoni 'Izlaz', osim primarnog proizvodnog pogona, izgrađena fabrika ima i dodatnih 2.500 kvadrata koji bi mogli poslužiti za proizvodnju električnih bicikala i električnog dostavnog vozila.

Ulaganja su u 'GS-RAMA' ogromna, iznos koji se spominje je i preko 40 miliona, a prema riječima Köpruner i Ivančevića, očekuje se i širenje kompleksa. Sve ovisi o radnoj snazi. Ivančević vjeruje da će mnogi upravo Ramu izabrati kao mjesto za život i rad, piše Biznis-info

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije