Lakše do posla u Njemačkoj: Uskoro na snagu stupa velika promjena - ova se zanimanja traže

1
Radiosarajevo.ba
Lakše do posla u Njemačkoj: Uskoro na snagu stupa velika promjena - ova se zanimanja traže
Foto: Pexels / Njemačka zastava

Ljudima iz zemalja koje nisu članice EU pristup tržištu rada bit će olakšan kroz poseban zakon (njem. Fachkräfteeinwanderungsgesetzes). Primjerice, od marta će ljudi iz trećih zemalja moći lakše doći do poslodavaca u Njemačkoj, navode njemački mediji.

Preduvjet je državno priznata stručna sprema nakon najmanje dvije godine obuke i tri godine radnog iskustva.

Formalno priznavanje stručnih kvalifikacija stoga više nije potrebno, navode njemački mediji. Pristup njemačkom tržištu rada bit će još lakši za kvalificirane radnike u području informatike i informacijske tehnologije: sada mogu započeti posao nakon samo dvije godine profesionalnog iskustva.

Kup BiH: Zrinjski kao favorit dočekuje Slogu u Mostaru - ko će na megdan za trofej Borcu?

Kup BiH: Zrinjski kao favorit dočekuje Slogu u Mostaru - ko će na megdan za trofej Borcu?

Promjena ima i kod zapošljavanja studenata iz trećih zemalja. Za njih će se, između ostalog, podići gornja granica radnog vremena sa 120 na 140 radnih dana. Profesije, poput onih u zdravstvenom sektoru, isključene su iz ove odredbe.

Reformom Njemačka uvodi daljnje promjene u okviru takozvane plave karte za cijelu EU. Plava karta je boravišna dozvola za državljane trećih zemalja s posebnim stručnim kvalifikacijama. Sa Zakonom o kvalificiranoj imigraciji, regulira imigraciju iz trećih zemalja u EU.

Posao u Njemačkoj: Potreban monter za električne pripreme, plaća 3.600 eura

Posao u Njemačkoj: Potreban monter za električne pripreme, plaća 3.600 eura

U provedbi zahtjeva Direktive (EU) 2021/1883, njemačko zakonodavstvo redizajniralo je i proširilo mogućnosti useljavanja s plavom kartom EU-a.

Snižena granica zarade

Pragovi plaća za plavu kartu EU-a u redovnim zanimanjima i zanimanjima s uskim grlima značajno će se sniziti.

Ubuduće će se primjenjivati ​​minimalna plaća od 45,3% godišnjeg ograničenja doprinosa u penzionom osiguranju (u 2024.: 41.041,80 eura) za tražene profesije i one koje tek počinju raditi, kao i 50% (u 2024.: 45.300 eura) za sve druge profesije.

Novost za informatičare

Novost je i to da će informatičari ubuduće moći dobiti EU plavu kartu ako nemaju visoku stručnu spremu, ali mogu dokazati najmanje tri godine profesionalnog iskustva. U ovom slučaju, niži platni prag primjenjuje se na deficitarna zanimanja (45,3% godišnjeg ograničenja za procjenu doprinosa; 2024.: 41.041,80 eura), piše Fenix.

Popis traženih zanimanja

Popis zanimanja s uskim grlom za plavu kartu EU značajno se proširuje. Osim trenutno traženih zanimanja (matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i humana medicina), plavu kartu EU ubuduće će moći dobiti i kvalificirani radnici u sljedećim stručnim skupinama ako su ispunjeni ostali uvjeti:

Voditelji u proizvodnji u proizvodnji robe, rudarstvu i građevinarstvu te logistici
Menadžeri u pružanju usluga informacijske i komunikacijske tehnologije
Menadžeri u pružanju specijalističkih usluga, poput brige o djeci ili zdravstvene zaštite
Veterinari
Zubari
Farmaceuti
Akademski i usporedivi specijalisti sestrinstva i primaljstva
Nastavni i odgojno-obrazovni djelatnici u školskim i izvannastavnim područjima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije