Tradicija njemačkog večernjeg obroka izumire?

Njemci za večeru tradicionalno pripremaju abendbrot, ili "večernji hljeb," a ne nekakav topli obrok. Doduše, to se sa smjenom generacija polako mijenja.
Istraživanje instituta YouGov ukazuje da samo četvrtina građana starosti između 18 i 24 godine klasično postavljen sto sa raznim vrstama hljeba, sira i suhomesnatog bira prije nego toplu večeru. Među starijima od 55 godina taj udio je još 37 posto.
Da je "klasičan abendbrot uobičajen dio dana" navelo je 57 posto starijih ispitanika, a 38 posto mlađih.

Hrvatski novinar o Edinu Džeki: "Tom čovjeku trebate spomenik dignuti"
Slaganje otvorenih sendviča za doručak uobičajeno je kod natpolovične većine ispitanika svih starosnih grupa.
Istraživanje je naručio proizvođač biljnih sireva Simply V, a YouGov je anketirao 2.200 punoljetnih građana.
Nemcima je najomiljeniji hljeb od cijelog zrna, ispred hljeba od raznih zrna i ražanog hljeba. Odgore najviše vole da stave list sira.
Hljeb danas konzumira više od četiri petine njemačkih građana, a 88 posto anketiranih je reklo da u tom trenutku ima hljeb kod kuće, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.