Toplotni val u Parizu: Na suncu bilo više od 50 stepeni

2
Hina
Toplotni val u Parizu: Na suncu bilo više od 50 stepeni
Foto: EPA / Francuska / Ilustracija

Francusku je ove sedmice pogodio treći toplotni val ove godine i temperature na asfaltu ispred Pariške opere dosegnule su 56 stepeni Celzijevih, a drveća koje bi pružilo hlad nije bilo na vidiku.

Trg ispred opere jedan je od mnogih tzv. urbanih toplinskih otoka u gradu u kojima nema drveća koje bi pružilo hlad i spustilo temperaturu zraka.

Samo nekoliko minuta hoda dalje, u hladovini drveća duž Talijanskog bulevara, temperatura je iznosila 28 stepeni Celzijevih.

Bećirović i Komšić: Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN-a

Bećirović i Komšić: Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN-a

Francuska: Zbog požara evakuirano još 14.900 ljudi

Francuska: Zbog požara evakuirano još 14.900 ljudi

"Odmah ima malo povjetarca. Možete disati", rekao je stručnjak za urbano planiranje Tangui Le Dantec, koji je osnovao akcijsku skupinu Aux Arbres Citoyens koja se protivi sječi drveća.

Pariz loše stoji kad je riječ o zelenim površinama u usporedbi s drugim svjetskim velegradovima. Po podacima organizacije World Cities Culture Forum, samo 10 posto Pariza zelene su površine kao što su parkovi i vrtovi, u odnosu prema 33 posto u Londonu i 68 posto u Oslu.

Prošli mjesec bio je najtopliji juli u Francuskoj otkad postoje mjerenja, po nacionalnoj meteorološkoj službi Meteo France. Gradske vlasti stoga žele stvoriti "otoke svježine" i planiraju posaditi 170.000 stabala do 2026. godine.

Također, uklanjaju beton s desetaka školskih igrališta i zamjenjuju ga zemljom i vegetacijom.

"Riječ je o velikom projektu sadnje stabala i vegetacije, puno većem nego za vrijeme prethodnih gradskih uprava", rekao je zamjenik gradonačelnice Jacques Baudrier, zadužen za zelenu energetsku tranziciju zgrada.

No i zbog toga neki protestuju. Le Dantec i drugi ekološki aktivisti ističu, naime, da lokalne vlasti sijeku desetke starih stabala kako bi dobile prostor za parkove. A mlada stabla osjetljivija su na sušu i slabije štite od vrućine.

Aktivist Thomas Brail snimio je u aprilu rušenje više od 70 stabala u sjevernim predgrađima kako bi se stvorio prostor za "zeleni pojas" oko grada, kako je zamislila gradonačelnica Anne Hidalgo. Urbani planeri ističu da se Pariz ne može redizajnirati kako bi bolje podnosio klimatske promjene bez rušenja nekih stabala. No Brail naglašava: "Ta stabla imala su svoju ulogu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije