Toplinski val zahvatio Španiju i Francusku, izmjerene rekordne temperature

0
Hina
Toplinski val zahvatio Španiju i Francusku, izmjerene rekordne temperature
Foto: EPA / Rastu temperature / Ilustracija

Val vrućine zapljusnuo je danas Španiju dok se Francuska ove sedmice priprema za rekordno visoke temperature.

Posljedica toplinskog vala, koji je uslijedio nakon najtoplijeg maja u Španiji u zadnjih najmanje 100 godina, bit će "ekstremno visoke temperature". Toplinski val bi "mogao potrajati do kraja sedmice", rekao je AFP-u Ruben del Campo, portparol Španske meteorološke agencije (Aemet).

Istaknuo je da će temperature tokom dana u mnogim španskim gradovima premašiti "40 Celzijevih stepeni", a i noću će ostati prilično visoke, "iznad 20 ili 22 stepena". 

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Meteorolog upozorava da će ovaj fenomen, koji "nije ograničen samo na Pirinejski poluotok", sljedećih dana stići i u ostale europske zemlje, poput Francuske.

"Ovakve ekstremne vrućine, u ovo doba proljeća, nisu uobičajene" i posljedica su "globalnog zatopljenja", kazao je Del Campo.

U posljednjih 10 mjeseci Španija je prošla kroz četiri vala ekstremnih temperatura - toplinski val u avgustu, kada je oboren toplinski rekord (47,4 stepena u Montoru, na jugu zemlje), zatim "iznimno visoke" temperature koje su zabilježene između Božića i Nove godine, potom majski toplinski val, a sada i ovaj posljednji u junu. Živa bi se mogla popeti do 43 Celzijeva stepena u Andaluziji, posebno u Cordobi ili Sevilli, podaci su Aemeta.

Španija tradicionalno ima vruća ljeta, no "temperature su svake godine sve veće i toplinski valovi traju sve dulje, primjerice, ljeto traje mjesec dana dulje nego 1980-ih", što rezultira smrću gotovo 1.800 ljudi godišnje, kazao je Del Campo.

I veći dio Francuske zahvatit će ove sedmice toplotni val s temperaturama i do 40 stepeni. U Parizu je moguća temperatura od oko 37 stepeni, saopćila je francuska meteorološka služba.

Tamošnji mediji javili su u ponedjeljak da će razdoblje visokih temperatura trajati od srijede do subote i da će toplotni val najviše zahvatiti južni dio zemlje. Do 40 stepeni bit će u Toulouseu, Bordeauxu i Lyonu.

Sjevernije će temperatura biti malo niža, s oko 37 stepeni u Parizu i Rennesu, dok će Lille kao najsjeverniji grad bilježiti oko 34 stepena.

Očekuje se da će i noći biti iznadprosječno tople. Sve češći toplinski valovi, posebice u Europi, posljedica su globalnog zatopljenja, smatraju naučnici. Emisije stakleničkih plinova pojačavaju njihovu snagu, trajanje i učestalost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije