Meteorolozi upozoravaju: Stižu ekstremne temperature, najgori toplotni val do sada

2
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi upozoravaju: Stižu ekstremne temperature, najgori toplotni val do sada
Foto: Severe Weather / Toplotni val

Čini se da će posljednji dani jula i početak augusta donijeti najintenzivniji toplotni val ljeta 2021. u Europi, navodi se u vremenskoj prognozi Severe Weather.

Očekuje se da će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijevih u nekim oblastima, potencijalno do 45 stepeni u Grčkoj tokom vikenda. Ovo će znaćajno povećati prijetnju od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluotoka. Juli je donio velike vrućine uglavnom u južne i jugoistočne dijelove europskog kontinenta, dok su na zapadu izostali značajniji toplotni valovi.

Najviše temperature zabilježene su na Mediteranu, Balkanskom poluotoku i u Turskoj, povremeno prelazeći i 40 stepeni.

Vrućina se u posljednje vrijeme proširila i na uobičajeno hladniju Veliku Britaniju i Irsku. Dijelovi Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunjske, Bugarske i Grčke spremni su za "pečenje" pod ekstremnim i suhim valom vrućine.

Međutim, ove sedmice se uspostavlja obrazac u Evropi, koja je sklona ekstremno visokim temperaturama. Ostatak jula, kao i prvi dani augusta, posljednji dani ljetne sezone, donijet će najintenzivniji toplotni val 2021. godine. Vrućina će biti ekstremna i trebala bi potrajati najmanje sedmicu, moguće i širom juga, piše Vecernji.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije