Tokom službene posjete: Poznati evropski političar zaražen koronavirusom

1
Anadolija
Tokom službene posjete: Poznati evropski političar zaražen koronavirusom
Anadolija / Peter Szijjarto (lijevo) u društvu Milorada Dodika

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto bio je pozitivan na koronavirus nakon povratka iz službene posjete Tajlandu, objavili su u srijedu tajlandski i mađarski zvaničnici.

Tajlandski ministar zdravstva Anutin Charnvirakul rekao je da su Peter Szijjarto i 12 članova delegacije testirani nakon dolaska u utorak iz Kambodže, te da je utvrđeno da je zaražen samo ministar vanjskih poslova.

Dodao je da je Szijjarto, koji je dva puta testiran, poslan u tajlandski Institut za zarazne bolesti Bamrasnaradura na liječenje, a da je kasnije u srijedu planiran njegov povratak avionom u domovinu. Szijjarto će se vratiti jednim, a ostali članovi delegacije drugim avionom, pojasnio je Charnvirakul.

Mađarska delegacija trebala je imati dvodnevnu posjetu usmjerenu na jačanje veza dvije zemlje, posebno u sektoru privrede. Trebali su se susresti s tajlandskim ministrom vanjskih poslova Donom Pramudwinaijem, ali su svi sastanci otkazani.

Mađarska novinska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske, potvrdila je da je Szijjarto pozitivan na koronavirus, ali i dodala je da je bio negativan prije odlaska na azijsku turneju krajem prošlog mjeseca.

Tokom jednodnevne posjete Kambodži, Szijjarto je službeno otvorio istureni ured mađarske ambasade u susjednom Vijetnamu i potpisao sporazume o privrednoj saradnji. Održao je odvojene sastanke s ministrom vanjskih poslova Prak Sokhonnom i ministrima trgovine i poljoprivrede. Na fotografijama sa njihovih sastanaka vidljivo je da ni Szijjarto ni njegovi domaćini nisu nosili zaštitne maske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije