Szijjarto u Banjoj Luci: Moramo ubrzati prijem Srbije i Crne Gore u EU

Anadolija
Szijjarto u Banjoj Luci: Moramo ubrzati prijem Srbije i Crne Gore u EU
"Nismo zadovoljni Strategijom Evropske komisije o proširenju Evropske unije, mislim da je 2025. godina jako daleko i da moramo ubrzati pregovore što se tiče Srbije i Crne Gore, jer će to privlačiti i ostale države na putu eurointegracija."

To je izjavio Peter Szijjarto, ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske, koji se u Banjoj Luci, tokom međunarodne ministarske konferencije "Zapadni Balkan i članstvo u EU: Jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija", sastao s Igorom Crnatkom, ministarom inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Crnatkom, Szijjarto je rekao da će Mađarska kao komšija zemalja Zapadnog Balkana govoriti o bezbjednosnom interesu pri proširenju EU.

"Naši prijatelji sa Zapada moraju to razumjeti. Kratko rečeno, moramo biti glasni i izdržljivi", kazao je Szijjarto i objasnio da je postoje izazovi u EU zbog kojeg proširenje nije prioritet.

On i Crnadak razgovarali su o napretku BiH na putu ka Evropskoj uniji i o daljim koracima koji će uslijediti nakon što BiH sljedeće sedmice dostavi odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Crnadak je istakao da je dolaskom u Banjaluku Szijjarto iskazao punu podršku BiH i potrebi dogovora unutar ove zemlje.

Prema njegovim riječima, današnja ministarstka konferencija održana u Banjoj Luci bila je izuzetno uspješna i pomogla je boljem razumijevanju potreškoća unutar BiH, kao i Strategije EU i nastavka puta ka EU.

Szijjarto je rekao da Mađarska podržava i aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, a da će i dalje pružati podršku BiH i u okviru Višegradske grupe.

"Ukoliko lideri BiH traže pomoć od nas, mi ćemo im je pružiti", istakao je on.

U večerašnoj sesiji, pored Crnatka i Szijjarta, učestvovali su i Nikola Lovrinović, predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS i Edin Mušić, predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U prvom dijelu konferencije koju je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova BiH održana je sesija u kojoj su, osim predstavnika pralamenata u BiH, učestvovali i Cristian Dan Preda, član Evropskog parlamenta i izvjestilac za BiH i Jadranka Joksimović, ministar evropskih integracija Republike Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije