Inzko u Budimpešti: Pričao sa Szijjártóm o političkoj situaciji u BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko u Budimpešti: Pričao sa Szijjártóm o političkoj situaciji u BiH
/ Foto: OHR
Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je danas Budimpeštu gdje se, između ostalih, sastao i sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm.

Inzko je pričao i s državnim ministrom za pitanja Evropske unije Szabolcsom Takácsem te glavnim političkim savjetnikom mađarskog premijera Józsefom Czukorom.

Tema sastanka u Budimpešti bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini i napori te zemlje da ubrza svoje evroatlantske aspiracije.

"Reformski pristup i prepoznavanje hitnosti trenutka moraju biti nezaobilazni elementi u tkivu bosanskohercegovačkih euroatlantskih aspiracija. S druge strane, međunarodna zajednica mora i dalje biti na oprezu i suočavati se sa izazovima koji bi mogli ugroziti stabilnost zemlje i njena dosadašnja reformska dostignuća. Fokus mora biti na reformama koje će omogućiti zemlji da iskoristi pozitivne efekte evropskih integracija. Kako BiH, tako i međunarodna zajednica, imaju svoje obaveze kada je u pitanju buduće mjesto Bosne i Hercegovine u zajedničkom europskom zdanju. I jedni i drugi moraju ostati ustrajni tokom cjelokupnog procesa", rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik je ovom prilikom ponovio svoju zahvalnost Mađarskoj na njenom kontinuiranom učešću u EUFOR-u, kao i na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini i radu Ureda visokog predstavnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije