Haos / Tokom protesta u Sudanu poginulo 80 osoba

14. 02. 2022. u 18:57:00 AA

Shares: 0

Još jedan učesnik protesta u Sudanu preminuo je od zadobivenih povreda u ponedjeljak, čime je broj poginulih tokom protesta protiv vojnog preuzimanja vlasti porastao na 80, javlja AA.

Na poziv sudanskih komiteta otpora, hiljade građana izašlo je na ulice u Khartoumu, glavnom gradu Sudana.

Sudanska policija suzavcem i zvučnim bombama rastjerala je demonstrante protiv puča koji su marširali prema Predsjedničkoj palači u glavnom gradu zahtijevajući "prelazak na punu civilnu vlast".

Prema saopćenju Komiteta ljekara, demonstrant je preminuo od posljedica intervencije sigurnosnih snaga na protestima u Khartoumu.

Tokom protesta protiv vojne intervencije u Sudanu, do sada je poginulo 80 osoba.

Nemiri u Sudanu počeli su 25. oktobra 2021. godine kada je sudanska vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje.

Hamdok je, međutim, vraćen na vlast 21. novembra prema sporazumu s Abdelom Fatahom al-Burhanom, komandantom sudanske vojske, u potezu koji je imao za cilj rješavanje političke krize koja je prijetila da potkopa tranziciju Sudana ka demokratiji.

Dok su zemlje i regionalne i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, pozdravile sporazum, sudanske političke i građanske snage su ga odbile, smatrajući ga "pokušajem legitimizacije puča".

Prije vojnog preuzimanja, Sudanom je upravljao suvereni Savjet vojnih i civilnih zvaničnika, koji je nadgledao prelazni period do izbora koji su najavljeni za 2023. godinu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Sudan protesti haos

NEMA KOMENTARA