Udar / Šta se dešava u Sudanu: Haos na ulicama, internet više nije dostupan

25. 10. 2021. u 09:04:00 Hina

Shares: 0

Oružane snage uhapsile su u Sudanu premijera Abdallu Hamdoka, skupinu ministara i čelnike nekoliko saveznih država i političkih stranaka, izvijestila je danas televizija Al Hadath, pozivajući se na neimenovane izvore.

Oružane snage ušle su i u kuću premijerovog savjetnika za medije i uhapsile ga, izjavili su za Reuters izvori u njegovoj porodici.

Vojska nije odmah komentirala tu informaciju.

Sudanska televizija emitira normalno, a izvori su za Reuters utvrdili da internet, po svemu sudeći, nije dostupan u glavnom gradu.

Situacija je u Sudanu napeta nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u septembru i žestokih međusobnih optužbi vojske i političkih tijela, koji bi trebali dijeliti vlast nakon svrgavanja nekadašnjeg čelnika Omara al-Bashira 2019. godine.

Bashir je zatvoren, a vojska i politička tijela trebali bi zajednički upravljati zemljom do izbora 2023. godine.

Napetosti su ovog mjeseca eskalirale nakon što se koalicija pobunjeničkih skupina i političkih stranaka udružila s vojskom, a pristaše vojske organizirale proteste pred predsjedničkom palačom, tražeći raspuštanje civilnih vlasti.

Nekoliko ministara sudjelovalo je, ipak, prošle sedmice u velikim protestima u Kartumu i u drugim sudanskim gradovima protiv mogućnosti da vlast preuzme vojska.

Vojni čelnik Državnog vijeća poručivao je u više navrata da podržava prijenos vlasti, napominje Reuters.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)