Thierry Breton, EU povjerenik: Pfizer će nam dostaviti više cjepiva

0
Radiosarajevo.ba
Thierry Breton, EU povjerenik: Pfizer će nam dostaviti više cjepiva
Foto: EPA-EFE / Thierry Breton

Euroska unija će se uspjeti držati svojih zacrtanih ciljeva programa vakcinisanja u ovom tromjesečju usprkos odgođenim pošiljkama vakcine  AstraZenece jer Pfizer proizvodi brže nego što je planirao, rekao je jučer povjerenik EU-a za industriju Thierry Breton.

AstraZeneca je u petak objavila da će pokušati dostaviti 30 miliona doza vakcina EU-u do kraja marta, što je manje od dogovorenih 90 miliona doza na koje se obavezala ugovorom te 40 miliona doza obećanih prije mjesec dana.

Breton je za francuski radio Europe 1 rekao da je ta odgoda neprihvatljiva, ali da zasad ne postoje planovi o podizanju tužbe protiv englesko-švedske farmaceutske kompanije.

Ilustracija - undefined

Foto: Prtscr/Twitter: Ilustracija

"Dobra vijest je da i usprkos odgodama AstraZenece neće biti kašnjenja u našem programu vakcinisanja u prvom kvartalu", kazao je Breton.

"Pfizer proizvodi puno, mnogo više nego što je planirao, pa će nam i dostaviti veće količine", dodao je.

Čelnici EU-a kritikovani su zbog sporog cijepljenja u odnosu na države poput Velike Britanije ili Sjedinjenih Država zbog dužeg procesa odobravanja i opetovanih odgoda isporuke, piše Hina.

Breton je rekao kako AstraZeneca ima problem s testiranjem vakcine, što je znak logističkog problema, pa je pozvao nadzorni odbor te kompanije da nešto poduzme.

Kritizirao je i svog sunarodnjaka na čelu te kompanije, Pascala Soriota, što je ostao u Australiji unatoč problemima u AstraZeneci.

"Neću reći da poznajem njihove pogone bolje od njega, ali sam na terenu", zaključio je povjerenik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije