Theresa May: Napadač iz Londona rođeni Britanac

Anadolija
Theresa May: Napadač iz Londona rođeni Britanac
EPA / Theresa May
Premijerka Velike Britanije Theresa May izjavila je da je policiji poznat identitet napadača koji je u srijedu ubio četiri osobe, među kojima i policajca i da je riječ o rođenom Britancu.

Iako nije otkrila identitet napadača, May je istaknula da je ranije bio pod istragom zbog povezivanja s ekstremizmom, ali da je smatran perifernom figurom. 

May se navela kako policija vjeruje da je napadač djelovao sam i da nema razloga za vjerovanje da se "neposredni dalji napadi planiraju". 

Ona je obraćajući se zastupnicima u Donjem domu britanskog parlamenta izjavila da se Velika Britanija ne boji, nazvavši jučerašnji događaj "činom terorizma koji je pokušao ušutjeti našu demokratiju". 

Londonska policija je ranije saopćila kako vjeruje da je napadač koji je u srijedu ubio četiri osobe, među kojima i policajca, bio “inspiriran međunarodnim terorizmom“.

Mark Rowley, šef Odjeljena londonske policije za borbu protiv terorizma, kazao je da je pretreseno šest adresa i da je uhapšeno sedam osoba u vezi s napadom u srijedu, kada je muškarac u SUV vozilu gazio pješake na mostu Westminster prije nego što se zabio u ogradu zgrade parlamenta.

Zatim je izašao iz vozila i nožem fatalno ranio policajca.

Rowley je odbio identificirati napadača.

Istaknuo je da broj žrtava iznosi pet, uključujući i napadača. Među ubijenima su policajac koji je čuvao zgradu parlamenta i tri civila. Rowley je dodao da je 29 ljudi hospitalizirano, među kojima je sedam u kritičnom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije