London: Četvero mrtvih u napadima, sjednica Komiteta za vanredne situacije

Radiosarajevo.ba
London: Četvero mrtvih u napadima, sjednica Komiteta za vanredne situacije
U napadu u Londonu ubijene su četiri osobe, a ozlijeđeno je najmanje 20 osoba, od kojih neke imaju vrlo teške i po život opasne ozljede.

Kako navodi više britanskih medija, do incidenta je došlo kada se automobil zaletio u pješake na mostu Westminster, a potom se zabio u ogradu kod palače parlamenta. Vozač je, navodno, izašao iz automobila, nožem izbo policjaca ispred zgrade parlamenta, nakon čega je došlo do pucnjave u kojoj je napadač ubijen.

Kako piše Guardian, ubrzo nakon incidenta na mjesto događaja je došao i helikopter hitne pomoći te je medicinsko osoblje pružilo pomoć ozlijeđenima. Izvor iz Vlade rekao je kako premijerka Velike Britanije nije ozlijeđena te je policija je odmah nakon incidenta evakuirala premijerku Theresu May.

Kako javlja BBC,  policija je potvrdila da su ubijene četiri osobe, a ozlijeđeno najmanje 20 osoba, od kojih neke imaju vrlo teške i po život opasne ozljede. U cijelom gradu raspoređuju se dodatne policijske snage, dok područje nadlijeću policijski helikopteri.

Londonska policija je u saopćenju navela da je među 20 povrijeđenih i jedan policajac.

"Smatramo da je napad izveo jedan napadač. Napadač je neutralisan", navedeno je u saopćenju policije,

Sjednica Donjeg doma parlamenta prekinuta je, a zastupnicima je rečeno da ostanu u dvorani.

Britanska premijerka Theresa May predsjedavaće danas sastankom vladinog Komiteta za vanredne situacije (COBRA) nakon napada kod britanskog parlamenta, koji policija tretira kao "teroristički incident".

Škotski parlament u Edinburghu prekinuo je debatu o drugom referendumu o nezavisnosti nakon incidenta pred Britanskim parlamentom u Londonu. Rasprava je suspendirana nakon što su neki poslanici izjavili da bi trebala biti prekinuta iz poštovanja prema napadnutom policajcu u Londonu.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je se među povrijeđenim nalaze i tri učenika iz francuskog grtada Concarneau.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije