The Independent: 'Lider separatističkih bosanskih Srba odbija da se izjasni o krivici'

9
Radiosarajevo.ba
The Independent: 'Lider separatističkih bosanskih Srba odbija da se izjasni o krivici'
Foto: Screenshoot / The Independent o Miloradu Dodiku

Separatistički lider mini-države etničkih Srba u Bosni u prošli ponedjeljak je odbio da se izjasni o krivičnoj optužbi koja je prkosila najvišem međunarodnom izaslaniku koji nadgleda mir u toj balkanskoj zemlji, piše ugledni The Independent o tekstu koji je objavio o Miloradu Dodiku.

Milorad Dodik, predsjednik srpskog entiteta koji se zalagao za otcjepljenje, nazvao je sud u glavnom gradu BiH nelegitimnim i pokazao prezir prema državi Bosni, koja je 90-ih godina prošlog stoljeća prošla kroz krvavi rat i ponovo je suočena s mogućim raspadom.

Dodik je rekao da ne razumije optužbe koje mu se stavljaju na teret, dijelom i zbog toga što nisu napisane ćirilicom, te je odbio da ustane dok ih čita sudija.

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

Sead je donirao bubreg najboljem prijatelju: Molio sam dragog Boga da se sve podudari

"Ovo je političko suđenje, ovo je cirkus", rekao je on nakon kratke sjednice suda.

Dodik je odbio da prizna legitimitet Christiana Schmidta, šefa Kancelarije visokog predstavnika u BiH, koji ima ovlaštenja da mijenja zakone i smjenjuje zvaničnike koji narušavaju mir. Dodik tvrdi da Schmidt, njemački političar koji je tu funkciju obavljao od 2021. godine, nije legalno instaliran.

The Independent o Miloradu Dodiku
Foto: Screenshoot: The Independent o Miloradu Dodiku

Dodik je ranije ove godine zaprijetio da će uhapsiti i deportovati Schmidta ako uđe u regione balkanske države pod kontrolom Srba. Dodikove pristalice organizovale su proteste da podrže svog lidera.

"Dodik, proruski političar, pokušao je da optužbe protiv njega predstavi kao napad na srpski entitet u Bosni, koji se zove Republika Srpska i čini oko polovine zemlje od oko 3,2 miliona stanovnika. Drugu polovinu vode bosanski Bošnjaci, koji su uglavnom Muslimani, i Hrvati.

Dva entiteta osnovana su mirovnim sporazumom iz 1995. godine uz posredovanje SAD-a koji je okončao etnički pokolj u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, a milioni raseljeni. Od tada postoji klimav mir, ali etničke podjele ostaju duboke, a tenzije su nedavno eskalirale.

Reagovao i 'ponosni' otac: Evo šta je Milorad Dodik rekao o sankcijama protiv svoje djece

Reagovao i 'ponosni' otac: Evo šta je Milorad Dodik rekao o sankcijama protiv svoje djece

Dodik je stalno pozivao na odvajanje srpskog entiteta od ostatka Bosne, potkopavajući napore Zapada za stabilnost na Balkanu. Suočio se sa SAD i britanske sankcije za njegovu politiku, ali je imao podršku Rusije", piše Independent.

Rat u Bosni je izbio 1992. godine nakon što su se Srbi pobunili protiv nezavisnosti Bosne od bivše Jugoslavije i započeli otimanje zemlje kako bi formirali sopstvenu državu koju su željeli da pridruže susjednoj Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije