Milorad Dodik na sankcije SAD-a: 'Neće im proći plan uništenja RS sve dok sam ja predsjednik'

8
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik na sankcije SAD-a: 'Neće im proći plan uništenja RS sve dok sam ja predsjednik'
FOTO: AA / Milorad Dodik

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije pojedincima i firmama u Bosni i Hercegovini, odnosno Igoru i Gorici Dodik te firmama koje su s njima povezane.

U danu kada je sin haškog osuđenika Radovana Karadžića, Aleksandar, "skinut" sa američke crne liste, djeca predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika našli su se na njoj. Igor i Gorica Dodik te još četiri kompanije "koje čine jezgru mreže podrške predsjednika RS", stavljeni su na crnu listu Ministarstva finansija SAD-a.

U Ambasadi SAD-a je rečeno da članovi ove mreže, među kojima su Dodikova djeca, "omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u RS", što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz ovog entiteta, sa ciljem vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"Koristio je i koristi službeni položaj u BiH za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije. Njegova etno-nacionalistička retorika podjele odražava njegove napore da ostvari ove političke ciljeve i odvuče pažnju od vlastitog koruptivnog djelovanja.

Pored toga, Dodik javno ponižava druge etničke i vjerske grupe u BiH čime produbljuje podjele", navode iz Ambasade SAD-a u BiH, ističući da je uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su sada uvrštene na listu, Dodik uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana RS.

Isak odgovorio Dodiku: 'Ne bojimo te se, niko si i ništa, a i Vučić će te pustiti niz vodu'

Isak odgovorio Dodiku: 'Ne bojimo te se, niko si i ništa, a i Vučić će te pustiti niz vodu'

Iz Ambasade podsjećaju da je Amerika sankcionisala Dodika početkom 2022. zbog odgovornosti ili učešća u direktnom ili indirektnom procesu u postupcima koji su prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu. Slično je urađeno i 2017. Dalje se objašnjavaju i potezi u Narodnoj skupštini RS, kada su usvojena dva zakona o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH, ali visokog predstavnika u BiH.

Sankcije koje su uvedene Dodikovoj djeci, Gorici i Igoru, samo su nadogradnja prethodnih sankcija, poručuju iz Ambasade, podsjećajući da je Dodik od 2021. godine „povećao angažman svoga sina Igora Dodika i kćerke Gorice Dodik u političkim i poslovnim aktivnostima u RS, što je dovelo do zabrinutosti da je RS sve više Dodikov porodični biznis, a ne politički entitet BiH", navode iz Ambasade.

"Stepen korumpiranosti Dodikove porodice također je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva financijska pomoć vjerovatno završila u rukama Milorada Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS".

U jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini

Sankcije je komentarisao Milorad Dodik, poručivši da im "neće proći plan da unište RS".

"Da na crnu listu stave i nerođenu djecu moje porodice, neće im proći plan uništenja RS, sve dok sam ja predsjednik. Drago mi je što su s liste skinuli sina Radovana Karadžića i vjerovatno u strahu da na toj listi nema djeteta predsjednika RS brže bolje su stavili i mog sina i moju kćerku", rekao je Dodik, dodavši da nije začuđen odlukom američkog Ministarstva finansija.

Zvanično: SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik

Zvanično: SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD-a, na nedavnim izborima u RS Savez nezavisnih socijaldemokrata uključujući Igora Dodika, urotio se radi podmićivanja političkih zvaničnika, članova biračkih odbora i posmatrača u nastojanju da korupcijom dobije izbore.

Izborna korupcija?

"Igor je bio uključen u podmićivanje opozicijskih političara, kojima su nuđena politička imenovanja u zamjenu za ključne informacije i pozicije posmatrača na biračkim mjestima. Dodikova kćerka Gorica, uključena je u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, uključujući vlasništvo nad nekoliko subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po Dodikovom nalogu", navode iz Ambasade SAD-a.

Milorad Dodik

Dok Gorica Dodik kaže da nema veće privilegije od američkih sankcija, Igor Dodik poručuje da su sankcije očajnički čin nakon što nisu uspjeli da slome njegovog oca. Sankcije ga kaže nisu potresle, već nasmijale.

Blokada računa kompanija

Ministarstvo finansija je zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za robe ili usluge ili kao podršku Dodiku, blokirala i račune kompanija u vlasništvu Dodikove porodice sa sjedištem u RS, a koje kako navode primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice.

Američka senatorka Jeanne Shaheen oglasila se na svom nalogu na društvenoj mreži X (ranije Twitter) nakon posljednje odluke Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država da pod sankcije stave Igora i Goricu Dodik.

"Nakon mog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, drago mi je da vidim kako Uprava smatra Dodikove prijatelje i članove porodice odgovornim za njihove koruptivne aktivnosti. Oni koji koče demokratske težnje naroda Bosne i Hercegovine moraju odgovarati", napisala je Shaheen. Inače, Shaheen je tokom svog nedavnog boravka u Sarajevu izjavila kako su SAD saveznici i prijatelji BiH i da, u kontekstu pridruživanja Europskoj uniji, također uživa podršku SAD-a.

Zvanično saopštenje na stranici američkog ministarstva

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak kaže da nije za sankcije jer su i dosadašnje samo bile vjetar u leđa onima kojima su uvedene.

"Međutim, posebno zabrinjavajuća kvalifikacija da porodica Dodik čini dio koruptivne mreže, preko koje se izvlači javni novac građana RS radi sopstvenog bogaćenja. Također, predsjednik SNSD-a se optužuje za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje i druge oblike korupcije.

Ovo su vrlo teške kvalifikacije, ozbiljne tužbe i dovode Dodika u dodatno komplikovan položaj, nakon teške izolacije u kojoj se od ranije nalazi i on i dio rukovodstva RS", poručuje Crnadak.

Inače, pod američkim sankcijama je kompletno rukovodstvo RS, nakon što je Narodna skupština usvojila zakone koji se odnose na neobjavljivanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Na listi su između ostalih srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, piše dw.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije