Ovo je student osumnjičen za teroristički napad na džamiju

Radiosarajevo.ba
Ovo je student osumnjičen za teroristički napad na džamiju
Facebook / Alexandre Bissonnette
Policija Quebeca je saopćila da je od 19 ranjenih u terorističkom napadu na džamiju u kanadskom Quebecu najmanje pet osoba zadobilo teške tjelesne povrede.

Direktor nacionalnih operacija Kraljevske konjičke policije Kanade (RCMP) Martin Plante i načelnik policije Quebeca Andre Goulet na konferenciji za medije su potvrdili da se u bolnicama oporavlja 19 osoba, ranjenih u terorističkom napadu.

Istakli su da je pet osoba teško ranjeno, od kojih se tri nalaze u životnoj opasnosti.

Potvrdili su da je na licu mjesta poginulo šest osoba, starosne dobi od 35 do 70 godina.

Napomenuli su da su se u momentu terorističkog napada na gornjem spratu džamije nalazila djeca i žene.

Kanadska policija je uhapsila dvije osobe osumnjičene za napad, ali policijske akcije su u toku, jer se sumnja da je u napadu učestvovao veći broj napadača.

Plante je istakao da su dvojica terorista, čija imena nije saopćio, studenti Univerziteta Laval u Quebecu.

Kanadska televizija CBC je ranije saopćila da su zbog napada uhapšeni Alexandre Bissonnette i Mohamed Khadir.

Ipak, policija Quebeca je potvrdila da se Mohamed Khadir tretira kao svjedok, dok je jedini trenutno osumnjičeni za napad Bissonnette.

Bissonnette je 15 minuta nakon napada nazvao policiju kako bi se predao. Ovaj napadač je uhapšen u blizini mjesta napada ubrzo nakon telefonskog razgovora.

U njegovom automobilu su pronađeni pištolj i dvije puške.

Predsjednik Odbora džamije Dorval Mehmet Deger za AA je istakao da se mnogi muslimani ne osjećaju sigurnima nakon ovog napada.

"Naš život je u opasnosti. Džamije su nezaštićene. Kad neko hoće da nas napadne, jednostavno dođe u džamiju i izvede napad. I na našu džamiju su dosad izveli bezbroj napada. Osjećamo veliku žalost zbog svega", rekao je Deger.

Kasno sinoć napadači su izveli teroristički napad na Islamski kulturni centar u Quebecu. Napad je izveden u trenucima kada se najmanje 40 vjernika spremalo za obavljanje  noćne molitve (jacija-namaza).

Premijer Kanade Justin Trudeau je najoštrije osudio sinoćnji napad i izrazio sućut porodicama stradalih.

Istraga o napadu je u toku, a ista džamija je i u junu prošle godine bila poprište svirepog napada kada su nepoznate osobe ispred džamije ostavile svinjsku glavu s porukom: "Bon appetit."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije