Teroristički napad u džamiji u Kanadi, ima mrtvih

Radiosarajevo.ba
Teroristički napad u džamiji u Kanadi, ima mrtvih
Šest osoba je ubijeno, a osam ranjeno u pucnjavi koja se dogodila sinoć, za vrijeme večernje molitve u džamiji, u Quebec Cityju, u Kanadi.

Policija je označila slučaj kao teroristički napad, a dvojica osumnjičenih su uhapšena – policija ne vjeruje da su u napad bile uključene i druge osobe - prvi izvještaji Reutersa govorili su o trojici napadača. Zasad, nema informacija o identitetu napadača.

U džamiji su za vrijeme napada bila i djeca, među kojima i trogodišnji dječak.

Napad se dogodio u džamiji u sklopu Culturel Islamique de Quebec Centra (Islamski kulturni centar Quebec City) u ulici Sainte-Foy.

Kanadski premijer Justin Trudeau također je govorio o terorističkom napadu, i poručio da je, kada je čuo vijest, bio šokiran i bijesan: „Osuđujemo ovaj teroristički napad na centar molitve. Vlasti i dalje istražuju slučaj i detalji tek trebaju biti potvrđeni, potresno je gledati ovo nasilje. Različitost je naša snaga, a religijska tolerancija vrijednost, kojoj smo mi, Kanađani, izuzetno privrženi.“

Premijer Quebeca Philippe Couillard napad je nazvao varvarskim divljaštvom i izrazio solidarnost s kandaskim muslimanima.

Čelnik džamije Mohamed Yangui, koji nije bio unutra za vrijeme pucnjave, također se zapitao zašto bi neko počinio ovako varvarski napad, ali se zahvalio javnosti na stotinama poruka potpore koje su dobili iz cijele Kanade.

Vrijedi podsjetiti da je na pragu iste džamije, neko u junu prošle godine ostavio glavu svinje, umotanu kao poklon, s porukom „prijatno“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije