Terorista ISIL-a porijeklom iz BiH najavio nove napade

Radiosarajevo.ba
Terorista ISIL-a porijeklom iz BiH najavio nove napade
Foto: Printscreen / Muhamed Hasik

Zatvorenik tzv. Islamske države Muhamed Hasik upozorio je da bi se nakon smrti lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija, u znak odmazde, mogli desiti teroristički napadi u Evropi. 

Dvadesetpetogodišnji Hasik, rođen u BiH, je u intervju za ABC News upozorio da tzv. Islamska država "nikada neće stati".

Hasik, koji pokazuje da se kaje za zločine tzv. Islamske države, rekao je da smaknuće Bagdadija neće zaustaviti tzv. Islamsku državu već bi je moglo ojačati.

"Možda će se nešto desiti u Evropi, jer su mnogi uznemireni zbog Bagdadijeve smrti", rekao je Hasik za ABC News, prenosi The Sun.

ISIL nije dugo čekao: Nakon al-Bagdadija izabrali novog vođu

ISIL "već ima novog vođu" jedva jedan dan nakon što je bivši samoprozvani kalif Abu Bakr al-Bagdadi likvidiran u američkim napadima dok bivši vojni časnik Sadama Husseina preuzima uzde terorističke grupe, piše Daily Mail. Abdullaha Qardasha je navodno nominirao sada pokojni al-Bagdadi kako bi vodio "muslimanske poslove" grupe, prenosi Newsweek.

Dodao je da nije važno to što je američki predsjednik Donald Trump objavio da je kalifatu došao kraj, kazavši da borci tzv. Islamske države još uvijek postoje.

"Kada jedan umre, dođe drugi", zaključio je.

Hasik je svojevremeno radio sa terorističkom grupom kao policajac i očekuje da će biti pušten iz zatvora u Sjevernom Iraku jer smatra da nije prekršio zakon.

"Samo smo hvatali ljude sa drogom i sličnim stvarima. Samo sam radio svoj posao. Ovaj rat je prljav i dosadio mi je. Želim da živim normalan život, sa svojom porodicom i djecom."

Trump potvrdio: Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

Predsjednik SAD-a Donald Trump upravo je na press konferenciji u Bijeloj kući potvrdio da je u vojnoj operaciji američke vojske ubijen vođa ISIL-a Abu Bakr al-Bagdadi. "Sinoć je SAD priveo pravdi jednog od najgoreg teroristu. Al-Bagdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedna od naših najvećih prioriteta", kazao je Trump.

Lider tzv. Islamske države poginuo je u subotu kada je u skrovištu u Siriji aktivirao prsluk s eksplozivom, ubivši sebe i svoje troje djece.

"Došao je do kraja tunela, naši psi su ga do tamo doveli. Poveo je svojih troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel", rekao je Trump u obraćanju novinarima u nedjelju, prenose Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije