Tenzije Rusije i Ukrajine na vrhuncu: "Zaplakat će ruske majke..."

9
Radiosarajevo.ba
Tenzije Rusije i Ukrajine na vrhuncu: "Zaplakat će ruske majke..."
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Stanovnici drugog najvećeg grada u Ukrajini rekli su da se nadaju najboljem, a pripremaju za najgore, dok su hiljade ruskih vojnika pored ukrajinske granice, a diplomatskim pregovorima nije postignut napredak.

Harkiv, industrijski grad u istočnoj Ukrajini u kojem se nalaze tvornice tenkova, aviona i traktora, smješten je 42 kilometra od ruske granice. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij identificirao ga je kao moguću metu ruskog napada, piše Index.

Neki stanovnici ovog grada rekli su da će ostati i boriti se, drugi da bi se mogli preseliti.

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

"Pokušavam ne razmišljati o tome. Nadam se da će sve biti u redu, nadam se najboljem. Bolje je ne paničariti prije vremena, nego kad se dogodi, odlučiti u trenutku", rekla je jedna žena.

Najviši američki i ruski diplomati u petak nisu postigli veći pomak na pregovorima o Ukrajini, ali su se složili da će nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu. Voditelj prodaje Oleksij Kormjlets rekao je da neće napustiti Harkiv što god se dogodilo.

"Bježati? Ne. Nema šanse! Ovdje sam rođen. Ovdje sam odrastao. Ostajem bez obzira na sve. A ako moram u obranu grada, to ću učiniti", rekao je.

IT programer Anton Sergejev mislio je da Rusija možda samo zvecka oružjem i prisjetio se neuspješnog pokušaja separatističkih snaga koje podržava Rusija da zauzmu grad 2014. godine.

"Ovdje su već bili 'dočekani' pa su naučili da je bolje kloniti se. Ili će se vratiti kući u limenim lijesovima. A majke će im plakati", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije