Bijela kuća tvrdi: Rusija u svakom trenutku može napasti Ukrajinu

4
Radiosarajevo.ba
Bijela kuća tvrdi: Rusija u svakom trenutku može napasti Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Jen Psaki

Situacija na ukrajinsko-ruskoj granici na ivici je eskalacije. Pregovori između NATO-a i Ruske Federacije traju, ali, prema svemu sudeći, neće imati dobar ishod.

"Rusija je sada sposobna da napadne Ukrajinu u svakom trenutku", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Kako navodi Putin je izazvao krizu na istoku Europe.

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

"Predsjednik Rusije Vladimir Putin je izazvao ovu krizu tako što je skupio 100.000 vojnika duž ukrajinske granice, uključujući nedavno prebacivanje ruskih trupa u Bjelorusiju radi zajedničkih vježbi i dodatnih manevara na istočnoj granici Ukrajine", rekla je Psaki na brifingu.

Na pitanje novinara da prokomentariše vijesti iz medija o tome da SAD i EU navodno više ne razmatraju opciju isključivanja Rusije iz platnog sistema SWIFT u slučaju dalje eskalacije oko Ukrajine, Psaki je rekla da nijedna opcija nije isključena.

Ona je navela da Washington nastavlja da se konsultuje sa saveznicima po tom pitanju.

Zapad u posljednje vrijeme optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine.

Rusija odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premješta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad i NATO sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije