Tehnologija ne poznaje granice: Pogledajte kako robo - pas pomaže na ratištu u Ukrajini

2
Radiosarajevo.ba
Tehnologija ne poznaje granice: Pogledajte kako robo - pas pomaže na ratištu u Ukrajini
Foto: Screenshot/Twitter / Robo-pas

Robo-psi koje je Ukrajini poslala Velika Britanija raspoređeni su na bojnom polju u Donjecku, što je označava prvi put da se ovi roboti koriste u aktivnoj borbi.

Snimci koje je objavila jedinica "Kurt & Company", specijalistička grupa u okviru ukrajinske 28. mehanizovane brigade, prikazuju ove mašine koje djeluju blizu linije fronta u ratom razrušenom regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini.

Preko 30 pasa druge generacije Brit Alliance Dog (BAD2) isporučeno je Ukrajini od strane britanske bezbjednosne kompanije Brit Alliance, objavljeno je ove sedmice.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Psi su opremljeni tehnologijom daljinskog senzora i termalnom infracrvenom kamerom. Oni su u stanju da istražuju unutar rovova, zgrada i guste vegetacije gdje zračni dronovi ne mogu.

Toplotni signali zeca

Robot može da se kreće brzinom od devet do pet milja na sat, može da nosi više od sedam kg municije, medicinskog materijala ili drugih predmeta potrebnih na bojnom polju.

Za ruske bespilotne letjelice, BAD2 emituje toplotne signale zeca zbog toga što je umotan u antitermičko kamuflažno ćebe njemačkog dobavljača "Concamo", što ga čini teškim za otkrivanje. Ako i budu uhvaćeni, tada je već kasno jer se njegovi podaci mogu daljinski izbrisati.

Još jedna velika prednost je njihova niska cijena, jer model košta između 3.400 (7799 KM) i 6.800 (15.598 KM) funti u zavisnosti od modifikacija.

"Štitimo našu vojsku"

Komandant jedinice "Kurt & Company", čije je kodno ime Kurt, rekao je da Ukrajina upotrebom robo-psa na frontu pokušava da zaštiti živote svojih vojnika.

"Ako jedan pas spasi život jednom vojniku, bićemo zadovoljni. Prvo, pokušavamo da spasimo živote naših vojnika, tako da je BAD2 veoma važan za nas. Robo-psi mogu da vrše izviđanje, osmatranje, otkrivanje neprijateljskih kopnenih ciljeva, isporuku namirnice, lijekova, traženje boraca" istakao je on.

Kurt je rekao da njegova jedinica mijenja pse "da djeluju kao dron kamikaza protiv vozila ili neprijateljskih vojnika".

"Počet ćemo da ih masovno koristimo nakon potpune modernizacije robo-pasa za naše potrebe Proces je već u toku" poručuje Kurt.

Robo-psi "nisu dizajnirani da ubijaju"

Kyle Thorburn, generalni direktor Brit Alliance-a, rekao je za britanski Telegraf da je kompanija provela vrijeme u sastavu 28. brigade, "radeći na pronalaženju rešenja za urbano okruženje i rovovsko ratovanje".

Oglasio se Boris Johnson: Smatra da je ovo jedini način da se zaustave ruski napadi

Oglasio se Boris Johnson: Smatra da je ovo jedini način da se zaustave ruski napadi

BAD2 je modifikovana verzija četvoronožnog robota kineske kompanije DeepRobotics, rekao je, ali je potpuno reprogramiran i remontovan kako bi odgovarao novoj misiji.

Iako nije želeo da komentariše tačan broj robo-psa isporučenih Ukrajini, Thorburn je naglasio da BAD2 nije dizajniran kao oružje za ubijanje, već za "spašavanje života".

"To je naš krajnji cilj ovde. Zašto slati vojnike da rade posao koji pas može da uradi" upitao je.

Valerij Rjabih, bivši konsultant ukrajinske vojske, rekao je da će modifikacija robo-psa koji će se koristiti kao dronovi samoubice biti od velike vrijednosti na bojnom polju.

"Uništavanje važnih ciljeva u borbi, posebno u urbanim uslovima ili šumovitim područjima, do kojih se ne može doseći bespilotnim letjelicama je važan zadatak" rekao je on za Telegraf, piše Blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije