Talijanska policija zaplijenila preko četiri tone kokaina

0
Radiosarajevo.ba
Talijanska policija zaplijenila preko četiri tone kokaina
Printscreen / Oduzet kokain / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Talijanska policija zaplijenila je 4,3 tone kokaina s procijenjenom uličnom vrijednosti od 240 miliona eura, čime je zadala težak udarac kolumbijskom narkokartelu Clan del Golfo, kazali su istražitelji u utorak.

Policija je saopćila da je riječ o jednoj od najvećih zapljena u Europi te da joj je prethodila međunarodna istraga u sklopu koje su raspisane potjernice za 38 osoba u šest zemalja - Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Nizozemskoj i Kolumbiji.

Istraga je trajala više od godinu dana, a u njoj su sudjelovali kolumbijsko pravosuđe i ministarstvo domovinske sigurnosti.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Policija je također zaplijenila 1,85 miliona eura u gotovini.

Kolumbijske vlasti saopćile su u novembru prošle godine da su fokusirane na razbijanje Clana del Golfo koji ima mrežu u 28 zemalja, nakon što je uhapšen vođa skupine Dario Antonio Usuga "Otoniel" u oktobru.

"Još jedan težak udarac za najvažniju skupinu među kolumbijskim narkokartelima", rekli su talijanski istražitelji u Trstu nakon zapljene kokaina.

Istaknuli su da su tokom istrage razotkrili "gustu mrežu" veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i europskih kupaca povezanih s talijanskim kriminalnim organizacijama koje djeluju širom Italije uključujući u Kalabriji iz koje potječe 'Ndrangheta.

Policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, što im je omogućilo da identificiraju "važne posrednike" u globalnom sistemu trgovine drogom i "znatan broj" prijevoznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije