Najveći kolumbijski narkobos izručen SAD: Krijumčario kokain i ljude

0
Radiosarajevo.ba
Najveći kolumbijski narkobos izručen SAD: Krijumčario kokain i ljude
Foto: EPA / Kolumbija je SAD-u izručila narkobosa Daira Antonija Usugu

Kolumbija je SAD-u izručila narkobosa Daira Antonija Usugu, poznatijeg kao Otoniela, objavio je kolumbijski predsjednik Ivan Duque Marquez.

Osim što je Otoniel najtraženiji trgovac drogom te vođa klana Del Golfo, on je i najopasniji trgovac ljudima na svijetu, piše BBC.

Otoniel je uhapšen u oktorbru nakon sedam godina skrivanja, a prošlog mjeseca je vrhovni sud Kolumbije odobrio njegovo izručenje u SAD.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Narkobos je u SAD-u tražen zbog optužbi za trgovinu drogom. Kolumbijske vlasti kažu da je Otonielov klan krijumčario između 180 i 200 tona kokaina godišnje.

Najavljujući izručenje, Duque je usporedio Otoniela s ozloglašenim kolumbijskim narkobosom Pablom Escobarom.

"Ovo izručenje pokazuje da niko nije iznad kolumbijske države", rekao je u videoporuci, optužujući Otoniela za ubistvo čelnika civilnog društva i policajaca.

Prije nego što je uhvaćen, Otoniel je bio najtraženiji čovjek u Kolumbiji te je kolumbijska vlada ponudila nagradu od 800.000 dolara za informacije o njegovom boravištu. SAD je nudio nagradu od pet miliona dolara za informacije o narkobosu.

Del Golfo djeluje u mnogim provincijama i ima međunarodne veze, bavi se krijumčarenjem droge i ljudi, kao i ilegalnim iskopavanjem zlata i iznudom.

Vjeruje se da klan ima oko 1.800 članova, uglavnom regrutiranih iz krajnje desnih paravojnih skupina. Članovi Del Golfa uhapšeni su u Brazilu, Argentini, Peruu, Hondurasu i Španiji. Klan ima kontrolu nad mnogim rutama koje se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD.

Američke vlasti opisuju članove klana kao "teško naoružane" i "izuzetno nasilne". Otoniel je uhapšen u svom skrovištu u ruralnom dijelu Kolumbije, u pokrajini Antioquia, blizu granice s Panamom.

U operaciji hvatanja Otoniela sudjelovalo je 500 vojnika i 22 helikoptera, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije