Talibani zaplijenili više od stotinu letjelica: Ali ne znaju da ih koriste

2
Radiosarajevo.ba
Talibani zaplijenili više od stotinu letjelica: Ali ne znaju da ih koriste
PrtScr / Afganistan

Strahuje se da će talibanski borci imati pristup do 200.000 komada vatrenog oružja, 20.000 hummija i stotina letjelica koje su SAD donirale afganistanskoj vojsci.

Do toga dolazi nakon što su se pojavili snimci talibana koji testiraju zarobljeni helikopter Blackhawk američke proizvodnje vredan 6 miliona dolara taksirajući ga po jednom aerodromu-a takođe je objavljen i propagandni snimak 'specijalnih snaga' obučenih oklopima sa naočarima za noćno osmatranje.

Prošle sedmice, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan priznao je da SAD nemaju 'jasnu sliku' koliko bi od 83 milijardi dolara vojnog inventara sada moglo biti u rukama talibana.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

No, više prodajnih mjesta podijelilo je zabrinjavajuće statističke podatke, uključujući 22.000 humvea danih afganistanskim snagama u razdoblju od 2003. do 2016. Talibanski borci od tada su naslikani kako voze po vozilima u Kabulu.

Oprema koju su SAD dale afganistanskoj vojsci sada će vjerovatno biti u rukama talibana također uključuje 50.000 taktičkih vozila, 1.000 vozila otpornih na mine i 150 oklopnih transportera.

Zrakoplovi koji su vjerovatno ostavljeni Talibanima na korištenje uključuju preko 160 aviona i helikoptera, uključujući četiri transportna aviona C-130, 23 jurišna turbopropelerska aviona A-29 Super Tucano, 45 helikoptera UH-60 Black Hawk i 50 helikoptera MD530.

Stručnjaci kažu da je nejasno postoji li neko u redovima talibana koji ima znanje da uspješno upravlja nekim od njih, a viđeni su borci koji su u srijedu vodili Black Hawka na vožnju bez leta.

SAD su također donirale najmanje 200.000 komada vatrenog oružja afganistanskoj vojsci, uključujući snajperske puške M24, jurišno oružje M18, protutenkovske rakete, automatske bacače granata, minobacače i raketne bombe.

Između 2003. i 2016. godine, SAD su avganistanskim snagama bezbjednosti kupile 42.000 'lakih taktičkih vozila' - poput pikapa Ford Ranger i teretnih kamiona - 9.000 'srednjih taktičkih vozila' i preko 22.000 Humveea.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije