Afganistan / Ko je Lav iz Panjšira i zašto ga talibani nisu mogli pobijediti

25. 08. 2021. u 08:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dolina Panjšir najveća je među tačkama otpora talibanima koji su preuzeli nadzor nad Afganistanom. Borci koje čine pripadnici protutalibanskih milicija i bivših afganistanskih snaga sigurnosti obećali su da će se boriti protiv talibana koji su poslali svoje borce da okruže to područje

Obje strane govore da žele rješenje pregovorima, ali nema pomaka kad je riječ o sudbini tog strateškog područja, piše Hina.

Zašto je dolina Pandžšir važna?

Pandžšir je uska dolina duboko u planinama Hindukuša, a južni joj se rub nalazi oko 80 kilometara sjeverno od Kabula.

Dolina ima ograničen broj tačaka za ulaz i njen geografski položaj pruža prirodnu vojnu prednost jer obrambene postrojbe mogu koristiti pozicije na uzvisinama za napade na napadače.

Ima i veliku simboličnu važnost u Afganistanu kao područje koje se odupiralo okupaciji napadača više od stotinu godina.

Otpor iz doline pretežito naseljene Tadžicima jako je oblikovao politički i sigurnosni krajobraz Afganistana tokom 1980-ih i 1990-ih.

Najcjenjenija osoba u Panjširu je Amad Šah Masud, gerilski zapovjednik čije lice krasi murale ne samo u dolini nego i puno dalje u mnogim afganistanskim gradovima.

Poznat kao Lav iz Panjšira, Masud se proslavio predvodeći mudžahedine u borbi protiv sovjetske vojske 1980-ih.

Sovjetski Savez pokrenuo je višestruke kampanje s hiljadama vojnika, napadao helikopterima i tenkovima, ali nije ga mogao poraziti ni nekim od najkrvavijih bitaka u sukobu.

To postignuće ponovio je kasnih 1990-ih kada su talibani preuzeli nadzor nad većinom Afganistana.

Talibani nisu mogli zauzeti Panjšir, a Masudove snage nanijele su im neke od najtežih poraza u to vrijeme.

Sada kad je taliban osvojio Kabul, borci koje čine pripadnici protutalibanskih policija i bivših afganistanskih snaga sigurnosti obećali su da će se boriti protiv talibana koji su poslali svoje borce da okruže to područje.

Obje strane govore da žele rješenje pregovorima, ali nema pomaka kad je riječ o sudbini tog strateškog područja.

Sve informacije o Afganistanu pratite OVDJE

U nastavku pogledajte video.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA