Talibani najavili: Afganistanci više ne smiju odlaziti na aerodrom u Kabulu

0
Radiosarajevo.ba
Talibani najavili: Afganistanci više ne smiju odlaziti na aerodrom u Kabulu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid u utorak je održao drugu konferenciju za medije od pada Kabula na kojoj je najavio kako afganistanski državljani zbog haotične situacije na aerodromu više ne smiju izlaziti iz zemlje.

Pozvao je i SAD da prestane poticati educirane ljude da odlaze iz zemlje.

"Trudimo se pomoći, ali Amerikanci i dalje nastavljaju voditi svoju politiku i pokušavaju izvući Afganistance i odvesti ih u budućnost koja je neizvjesna", izjavio je Mujahid.

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Sramotno: Devastirana nekropola stećaka Koritnik u Brezi

Prosvjednicima u Panjširu koji se bore protiv talibana pozvao je na mir, prenosi Vecernji.hr.

"Naša braća u Panjširu, molimo vas da se vratite u Kabul. Nemojte se bojati. Vratite se u miru", kazao je Mujahid.

Podsjetimo, sukobi između nepoznatih napadača, zapadnih snaga sigurnosti i afganistanskih stražara izbili su u ponedjeljak na aerodromu u Kabulu.

Jedan afganistanski stražar je poginuo, a tri su ranjena u bitci, u kojoj su učestvovale i američke i njemačke snage, objavila je njemačka vojska na Twitteru, ne precizirajući da li je poginuli Afganistanac jedan od talibanskih boraca raspoređenih za čuvanje aerodroma.

Aerodrom je poprište haosa otkako su talibani 15. avgusta zauzeli glavni grad Afganistana, dok američke i međunarodne snage pokušavaju evakuirati civile i ugrožene Afganistance.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije