Lideri G7: Odlučeno kako će se postupati s talibanima

1
AA
Lideri G7: Odlučeno kako će se postupati s talibanima
FOTO: EPA / Samit G7

Lideri G7, grupe koja okuplja sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta, u utorak su postigli dogovor o tome kako postupati s talibanima i potvrdili humanitarne obaveze prema Afganistancima.

Na hitnom sastanku održanom virtuelnim putem kojim je predsjedavala Velika Britanija, lideri G7 su zatražili od talibana da garantiraju siguran prolaz svim Afganistancima koji pokušavaju napustiti zemlji i nakon 31. augusta, odnosno roka koji je odredila američka administracija.

“Potvrđujemo našu trajnu predanost narodu Afganistana, uključujući i obnovljene humanitarne napore međunarodne zajednice. U tu svrhu podržavamo Ujedinjene nacije u koordinaciji neposrednog međunarodnog humanitarnog odgovora u regiji, uključujući neograničeni humanitarni pristup Afganistanu, i zajedno ćemo dati doprinos tom odgovoru”, navodi se u saopćenju G7.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

“Dok tako postupamo, sudit ćemo o afganistanskim stranama prema njihovim postupcima, a ne riječima. Posebno potvrđujemo da će talibani odgovarati za svoje postupke u vezi sa sprečavanjem terorizma, pitanju ljudskih prava, posebno žena, djevojaka i manjina, te u postizanju inkluzivnog političkog rješenja u Afganistanu.

Legitimitet bilo koje buduće vlade zavisi o pristupu koji sada ima prema ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza kako bi bio uspostavljen stabilan Afganistan”, navodi se dalje u saopćenju.

Glavni prioritet, kako se navodi, je osigurati sigurnu evakuaciju svih stranih državljana u Afganistanu, kao i Afganistanaca koji su podržavali snage koalicije NATO-a tokom 20-godišnjeg sukoba.

Poručili su da će nastaviti koordinaciju s talibanima kako bi se osiguralo da se evakuacija nastavi bez incidenata.

Saopćenje najmoćnijih i najbogatijih država svijeta objavljeno je istog dana kada je američki predsjednik Joe Biden odbio produžiti rok za evakuaciju i ostao pri svojoj ranijoj odluci.

Napori Velike Britanije da ubijedi Sjedinjene Američke Države da produže evakuaciju očigledno su propali, a talibani su upozorili da će svako produženje naići na posljedice.

"Čuli ste šta je rekao predsjednik SAD-a i čuli ste šta su rekli talibani. Mislim da morate shvatiti kontekst u kojem to radimo. Uvjereni smo da možemo izvući još hiljade ljudi”, rekao je britanski premijer Boris Johnson u saopćenju nakon sastanka G7.

“Uslov broj jedan, koji postavljamo kao G7, jeste da oni (talibani) moraju garantovati, do 31. augusta i kasnije, siguran prolaz. Siguran prolaz za one koji žele izaći. Neki od njih će reći da to ne prihvataju, a neki će, nadam se, vidjeti smisao toga jer G7 ima vrlo značajnu polugu, ekonomsku, diplomatsku i političku”, rekao je Johnson.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici država ili vlada SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

Na sastancima raspravljaju o globalnim problemima svjetske ekonomije kao što su međunarodni dugovi, energetika, zaštita okoliša, međunarodna trgovina oružjem i drogom.

To je primjer grupe zemalja koje ne čine neku službenu organizaciju, nemaju zajednička tijela ili sjedište. Predsjednici ili ministri tih zemalja povremeno se sastaju kako bi uskladili djelovanje svojih država na polju ekonomije i međunarodne politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije