Talibani zabranili kontracepciju nazivajući je “zavjerom Zapada”

3
Radiosarajevo.ba
Talibani zabranili kontracepciju nazivajući je “zavjerom Zapada”
Foto: AA / Žene u Afganistanu

Talibani su zaustavili prodaju sredstava za kontracepciju u dva najveća grada u Afganistanu, navodeći da je "kontracepcija zavjera Zapada koji želi da iskontroliše muslimansku populaciju".

Talibani idu od vrata do vrata naređujući apotekama da sa polica uklone sva kontraceptivna sredstva.

"Došli su u moju radnju dva puta sa puškama i prijetili mi da ne smijem držati kontraceptivne pilule. Redovno provjeravaju svaku apoteku u Kabulu, tako da smo prestali prodavati ove proizvode", rekao je vlasnik jedne od apoteka.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Jedna iskusna babica, koja je željela ostati anonimna, rekla je da su joj nekoliko puta Talibani prijetili. Navela je da joj je jedan talibanski komandant rekao da joj nije dozvoljeno da izlazi vani i promoviše zapadni koncept kontrole populacije.

"Proizvodi kao što su pilule i kontraceptivne injekcije se više ne smiju držati u apotekama od početka mjeseca. Previše smo uplašeni da bismo prodavali i postojeće zalihe", naveo je još jedan kabulski apotekar.

Još i prije nego što su Talibani preuzeli vlast, Human Rights Watch je u izvještaju za 2021. godinu utvrdio je da ni najosnovnije informacije o zdravlju majki i planiranju porodice nisu bile dostupne većini Afganistanki.

Talibani uhapsili afganistanskog profesora koji podržava obrazovanje djevojčica i žena

Talibani uhapsili afganistanskog profesora koji podržava obrazovanje djevojčica i žena

Zabrana kontracepcije je posljednji napad na ženska prava od strane Talibana. Od kada su došli na vlast u Augustu 2021. godine, Talibani su ukinuli srednje obrazovanje za djevojčice, zatvorili vrata univerziteta djevojkama, istjerivali žene sa poslova i ograničili njihovu mogućnost da napuštaju svoje kuće.

Očekuje se da bi zabrana kontracepcije mogla biti dodatni udar na krhki sistem zdravstvene zaštite u ovoj zemlji. Jedna od 14 žena umre od komplikacija vezanih za trudnoću što Afganistan čini jednom od najopasnijih zemalja za porođaj, piše Guardian.

Talibansko Ministarstvo za javno zdravlje u Kabulu još uvijek nije izdalo nikakvu oficijelnu izjavu o ovom pitanju. Još se nisu oglasili ni predstavnici UNFPA, UN-ove agencije za seksualno i reproduktivno zdravlje, u ovoj zemlji.

Afganistan: Ženama zabranjen upis na fakultet

Afganistan: Ženama zabranjen upis na fakultet

Talibanski borci koji patroliraju ulicama Kabula izjavili su da je „upotreba kontracepcije i planiranje porodice dio zapadne agende.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije