Talibani uhapsili afganistanskog profesora koji podržava obrazovanje djevojčica i žena

1
Fena
Talibani uhapsili afganistanskog profesora koji podržava obrazovanje djevojčica i žena
Foto: Twitter / Ismail Mashal

Univerzitetski profesor u Afganistanu koji je otvoreni kritičar talibanske zabrane obrazovanja za žene i djevojčice uhapšen je u Kabulu, javlja BBC.

Profesor Ismail Mashal priveden je u četvrtak dok je dijelio besplatne knjige.

Postao je poznat nakon što je, u uživo prenosu na televiziji, pocijepao svoje akademske diplome u znak protesta protiv talibanske zabrane univerzitetskog i srednjoškolskog obrazovanja za žene i djevojčice.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Afganistan: Ženama zabranjen upis na fakultet

Afganistan: Ženama zabranjen upis na fakultet

Talibani su tridesetsedmogodišnjeg profesora optužili za "provokativne aktivnosti".

Ismail Mashal je optužen da pokušava nanijeti štetu talibanskoj vlasti tako što je "pozvao novinare na glavnu ulicu i napravio haos". Talibanski zvaničnik Abdul Haq Hammad iz Ministarstva za informiranje i kulturu je potvrdio ove informacije na Twitteru.

Očevici su svjedočili da su ga talibanske sigurnosne snage tokom hapšenja šamarale, tukle, udarale nogama, međutim, Abdul Haq Hammad tvrdi da se prema profesoru dobro postupalo dok je bio u pritvoru.

Bivši novinar, profesor Mashal vodio je privatni univerzitet u Kabulu koji je između ostalih imao i 450 studentica koje su studirale novinarstvo, inženjerstvo, ekonomiju i informatiku – svi predmeti za koje je talibanski ministar obrazovanja rekao da se ne bi trebali predavati ženama jer su protiv islama i afganistanske kulture.

Kada su talibani u decembru prošle godine saopćili da se studentice ne mogu vratiti obrazovanju, Mashal je zatvorio svoju školu tvrdeći da "obrazovanje mora biti dostupno svima ili nikome".

"Moja jedina moć je moja olovka, čak iako me to ubije, čak i ako me rastrgaju na dijelove. Neću šutjeti" rekao je Mashal za BBC u januaru. On je dodao da muškarci moraju reagirati i usprotiviti se restrikcijama uvedenim ženama.

Snimak na kojem je pocijepao svoje diplome postao je viralan, a od tada je dobio brojne prijetnje smrću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije