Talibani pretukli demonstrantice koje traže hljeb, posao i slobodu

6
Hina
Talibani pretukli demonstrantice koje traže hljeb, posao i slobodu
Foto: EPA-EFE / Talibani uveli nova pravila za afganistanske žene / Arhiv

Talibanski borci danas su pretukli nekoliko demonstrantica kundacima te su pritom pucali u zrak nastojeći nasilno rastjerati malobrojne okupljene u glavnom afganistanskom gradu, samo nekoliko dana uoči prve godišnjice povratka ekstremnih islamista na vlast.

Otkako su preuzeli vlast u zemlji 15. augusta prošle godine, talibani su ukinuli brojna prava za koja su se izborile afganistanske žene tokom 20-godišnje američke vojne intervencije u Afganistanu.

Četrdesetak žena je, izvikujući "hljeb, rad i sloboda", marširalo ispred zgrade ministarstva obrazovanja u Kabulu, ali ubrzo su ih talibani rastjerali pucajući iz oružja u zrak, javio je dopisnik AFP-a.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Ajnudin je bio talibanski snajperista, a sada ima kancelarijski posao

Ajnudin je bio talibanski snajperista, a sada ima kancelarijski posao

Neke demonstrantice, koje su se pokušale skloniti u najbliže trgovine, talibanski su borci progonili i tukli kundacima.

Demonstrantice su nosile transparent s natpisom "15. augusta je crni dan" te su tražile pravo na rad i sudjelovanje u politici zemlje.

"Pravda, pravda! Dosta nam je neznanja!" skandirale su okupljene žene.

"Nažalost, ubrzo su stigli talibani iz obavještajne službe i pucali su u zrak. Rastjerali su djevojke, potrgali naše transparente i mnogim djevojkama oduzeli mobitele", rekla je Zholia Parsi, jedna od organizatorica protesta.

Talibani su pretukli i neke novinarke koje su pratile protest, prvi skup žena u nekoliko mjeseci, rekao je AFP-ov dopisnik s mjesta događaja.

Nakon što su prošle godine preuzeli vlast u zemlji, talibani su stanovnicima obećali blažu verziju strogih islamističkih zakona, koji su obilježili njihovu prvu vladavinu od 1996. do 2001. godine.

Vrlo su brzo nametnuli brojna ograničenja, posebno kada su žene u pitanju, želeći provesti svoju strogu viziju islama.

Deseci hiljada djevojaka ne smiju više pohađati srednje škole, a ženama je zabranjen i rad u državnim službama. Među ostalim, talibani su im zabranili da putuju same na duga putovanja. Javne vrtove i parkove u glavnom gradu mogu posjećivati isključivo u danima kada ondje nema muškaraca.

U maju je vrhovni vođa zemlje i šef talibana Hibatullah Akhundzada donio odredbu da se žene u javnosti moraju u potpunosti pokriti, čak i lice - najbolje burkom.

Ujedinjeni narodi i skupine za ljudska prava naročito su kritizirali talibansku vladu zbog nametanja ograničenja ženama.

Ovakva politika ukazuje na "obrazac apsolutne rodne segregacije, a cilj joj je učiniti žene potpuno nevidljivima u društvu", rekao je novinarima za vrijeme posjete u maju Richard Bennett, posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava u Afganistanu.

Neke su se Afganistanke u početku pokušale manjim protestima oduprijeti talibanima, ali oni su vrlo brzo priveli organizatorice skupova, a kasnije su negirali da su uhapšene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije