Obrazovanje / Talibani rade na tome da omoguće školovanje djevojčicama

21. 09. 2021. u 23:02:00 Fena

Shares: 0

Talibansko ministarstvo obrazovanja radi na "novoj proceduri" kako bi se učenicama otvorio put za nastavak školovanja, rekao je u utorak glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid.

Trenutno djevojčicama koje pohađaju viši razred od 6. nije dozvoljen odlazak u školu u Afganistanu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Kabulu, Mudžahid je tvrdio da je nova procedura usmjerena na očuvanje obrazovnog okruženja za djevojčice i žene, kao i njihov svakodnevni odlazak na posao.

Mudžahid se nadao da će riješiti ovo "važno pitanje" što je prije moguće, međutim, rekao je da nije jasno kada se djevojčice mogu vratiti u školu.

"Ne možemo govorit o tačnom datumu, ali ovo će pitanje biti riješeno u bliskoj budućnosti, ako Bog da", rekao je Mudžahid u odgovoru na pitanje dopisnika dpa.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu sredinom augusta, ali od tada djevojčicama i ženama nije dozvoljeno da idu u školu niti da se vrate na posao, što je odluka koja je naišla na oštro protivljenje unutar i izvan zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA